Na een overlijden komt er veel op u af en breekt er een verdrietige periode aan. Tegelijk moet er een hoop geregeld worden. Een lezer en vriend van onze website vond dat er weinig informatie te vinden was over de aangifte inkomstenbelasting na overlijden. Wanneer moet je dit doen? Hoe werkt het? En wat zijn de eventuele voordelen van inkomstenbelasting doen na overlijden? Vandaar dat we er in dit artikel dieper op ingaan. We hopen dat de informatie in dit artikel nuttig is en u helpt.

Moet je aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene?

Dit is ervan afhankelijk of je het formulier F van de belastingdienst ontvangt. Dit formulier stuurt de belastingdienst normaliter binnen 5 maanden na overlijden. Ontvang je het formulier F van de belastingdienst, dan moet je aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene. Ontvang je dit formulier niet, dan hoef je geen aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit mag echter wel.

Ontvang je dit formulier niet, dan raden wij aan om zelf een voor berekening van de inkomstenbelasting te maken. Afhankelijk van de situatie kan het namelijk zijn dat je behoorlijk wat geld van de belastingdienst terugkrijgt.

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting voor de overledene?

Er zijn twee opties om aangifte inkomstenbelasting voor een overledene te doen. De ene optie is fysiek, dus via een formulier. De andere optie is digitaal, dus online.

Let op: Deze aangifte inkomstenbelasting moet vóór 1 mei na het jaar van overlijden bij de belastingdienst binnen zijn.

Fysieke aangifte via een formulier

Aangifte inkomstenbelasting voor het jaar van overlijden kan met aangifteformulier F. Dit formulier ontvang je van de belastingdienst of je kunt het zelf aanvragen via de BelastingTelefoon voor nabestaanden.

Aangifte inkomstenbelasting over eerdere jaren kan met het aangifteformulier P.

Voor het invullen van het aangifteformulier F heeft de belastingdienst het volgende stappenplan geschreven.

Online aangifte doen

Naast het doen van de aangifte via het formulier F, heb je de optie om online aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit kun je doen met behulp van de nabestaandenmachtiging. Met deze nabestaandenmachtiging kun je ook over eerdere jaren aangifte doen.

Wanneer en waarom is het voordelig om aangifte inkomstenbelasting te doen voor een overledene?

Zoals vermeld hoef je geen aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen, als je geen formulier F hebt ontvangen. Het mag echter wel. Afhankelijk van je situatie kun je behoorlijk wat geld terugkrijgen van de belastingdienst.

Of je geld terugkrijgt, is afhankelijk van het moment van overlijden in het jaar, het salaris/de uitkering van de overledene en de betaalde voorbelasting. Hoe werkt het?

Inkomstenbelasting wordt normaal berekend over het gehele jaar. Om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar enorm veel belasting moet betalen wordt er een voorbelasting ingehouden op je salaris/uitkering/pensioen. Deze voorbelasting is gebaseerd op je verwachte jaarinkomen, rekening houdend met de verschillende heffingskortingen (algemene heffingskorting, arbeidskorting, ouderenkorting en alleenstaanden ouderenkorting).

Zodra iemand overlijdt, kan dit jaarinkomen sterk dalen. De heffingskortingen worden echter nog steeds over het gehele jaar berekend. Daarom is er in het jaar van overlijden meestal een (grote) teruggave van belasting.

Ter voorbeeld: Overlijd iemand midden in het jaar, dan zal het jaarinkomen waarschijnlijk ook halveren. De verschillende heffingskortingen halveren echter niet. Zo blijft bijvoorbeeld de algemene heffingskorting 3.362 euro (2024, geen AOW-leeftijd). Doordat het jaarinkomen sterk afneemt en de heffingskortingen wel voor het hele jaar gelden, verandert de “inkomstenbelasting rekensom” sterk en is er waarschijnlijk te veel voorbelasting betaald.

Heb je dus geen formulier F ontvangen van de belastingdienst? Dan is er waarschijnlijk te veel voorbelasting betaald en is het wellicht zinvol om alsnog aangifte inkomstenbelasting voor de overleden te doen. Wij raden het aan om eerst een voorberekening te doen. Bereken dus hoeveel voorbelasting er is betaald tot het moment van overlijden en maak een berekening hoeveel belasting er betaald moet worden op basis van het “veranderde jaarinkomen”. Dit kun je relatief makkelijk doen met de verschillende “rekentools inkomstenbelasting”.

Zie onderstaande voorbeeldberekening van iemand die halverwege het jaar overlijdt, met een jaarinkomen van 40.000 euro:

inkomstenbelasting-bij-overlijden

Heeft u opmerkingen of vragen? Laat vooral een reactie achter, dit kan onderaan deze pagina.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *