Orange bank review: Is Orange bank betrouwbaar en veilig?

Via het spaarplatform Raisin kun je tegen een aantrekkelijke rente sparen in Frankrijk via de Orange bank. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in het sparen via Raisin, dan zul je waarschijnlijk bij de Orange bank uitgekomen zijn als een van de interessante banken, omdat deze in Frankrijk gevestigd is. Frankrijk staat bekend als een betrouwbaar land en heeft daarom ook de AA-kredietrating, de een naar hoogst mogelijke rating. Daarnaast heeft Frankrijk ook de euro als valuta, een valutarisico heb je dus niet. Na de deposito mogelijkheden bekeken te hebben, vonden wij de Orange bank dus een zeer interessante optie. In deze Orange bank review zetten we onze bevindingen voor je op een rij. Het belangrijkste topic dat we proberen te beantwoorden in deze review is de betrouwbaarheid van de Orange bank.

Vind je het moeilijk om een keuze tussen de verschillende partnerbanken van Raisin te maken? Dat vonden wij wel. Daarom hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven waarin we onze keuzes en afwegingen beschrijven. We denken dat dit erg nuttig is om een weloverwogen keuze te maken. Dit stappenplan vind je hier.

Raisin heeft momenteel een exclusieve actie (wegens succes verlengt tot 31 juli), waarbij je een welkomstbonus (tot 100 euro) kunt ontvangen bij je registratie. Wil je deze bonus ontvangen? Wij hebben een artikel geschreven over hoe je deze welkomstbonus kunt ontvangen en de bijbehorende voorwaarden.

Orange Bank

De Orange bank is een Franse bank die onder deze naam sinds 2017 bestaat, die relatief klein is vergeleken met de Nederlandse grootbanken. Voorheen heette de bank Groupama bank en was het onderdeel van het grote Groupama (verzekeringsmaatschappij). In 2016 ondertekend de Orange group een partnerschap met Groupama, waarmee ze in 2017 de Groupama bank omtoveren tot de Orange bank en deze lanceren. De bank heeft ondertussen 2+ mio klanten en is dus erg snel gegroeid de afgelopen jaren. Dit komt mede door de samenwerking die de Orange bank is aangegaan met Raisin, via Raisin kunnen buitenlandse spaarders eenvoudig bij de Orange bank sparen tegen een aantrekkelijke spaarrente.

De Orange bank is een online bank en hun slogan is: “De bank van nu”, ze bijschrijven hun intentie zelf als “een ​​andere bank te zijn, een moderne en innovatieve bank, ten dienste van haar klanten. Een bank die de relatie tussen mensen en hun bankier opnieuw wil uitvinden, waarbij vertrouwen en transparantie centraal staan.”. Met als moederbedrijf het technische Orange group zijn ze gericht op de technische ontwikkeling van de bank en zijn ze van mening dat ze door deze technisch voorsprong zeer competitieve producten aan kunnen bieden.

Op hun website geeft de Orange bank aan in de afgelopen jaren de volgende prijzen gewonnen te hebben:

  • 2019: Beste digitale propositie
  • 2022: Beste bankieren app
  • 2023: In de top 10 van Franse banken in de Forbes World’s Best Banks 2023-ranglijst

Naast de bank activiteiten in Frankrijk heeft de bank een vestiging in Spanje. De Raisin spaarrekening van de Orange bank verloopt via deze Spaanse vestiging, maar valt wel onder de Franse bankvergunning en daarmee onder het Franse depositogarantiestelsel. Update 14-11: Raisin heeft aangegeven dat het Orange bank spaarproduct vanaf 1 januari 2024 via het Franse hoofdkantoor verloopt en dus niet meer via de Spaanse deelvestiging (in principe verandert er niks, het Franse hoofdkantoor was namelijk al eindverantwoordelijk).

Wie is de eigenaar van de bank?

De eigenaar van de Orange bank is voor 100% de Orange group, het Franse telecombedrijf.

Een belangrijke toevoeging hierbij is: Orange group heeft in juni 2023 bekend gemaakt dat het wil gaan stoppen met haar bank activiteiten en ze op zoek zijn naar een koper van de bank. Ze geven aan in exclusieve onderhandelingen met BNP Paribas (ook een Franse bank) te zijn, over de overname van het klantenbestand van Orange group.

Het zou dus kunnen dat de Orange bank in de toekomst van eigenaar verandert. Maar ze geven aan dat:

  • “Gedurende het hele proces zal er geen verandering plaatsvinden in de dienstverlening, in bestaande leningen of in de dagelijkse bedrijfsvoering voor klanten, inclusief het aannemen van deposito’s en het verstrekken van leningen.”
  • “Orange Bank heeft vandaag een solide balans en zal aan al haar wettelijke verplichtingen blijven voldoen tot haar toekomstige terugtrekking uit de markt.”

Mocht je een deposito afsluiten bij Orange Bank en de bank wisselt van eigenaar, zullen de deposito’s dus niet zomaar stopgezet worden.

Welke krediet rating heeft de bank?

De Orange group heeft de volgende krediet ratings van Standard & Poor’s, Moody’s and Fitch ratings gehad:

Standard & Poor’sMoody’sFitch Ratings
Long-term period debtBBB+Baa1BBB+
OutlookStablePositiveStable
Short-term period deptA2P2F2

BBB staat voor aanvaardbare kwaliteit. Even ter vergelijking de kredietratings van de Nederlandse grootbanken: ABN Ambro heeft een A+ krediet rating, Rabobank heeft een AA- rating, Volksbank heeft een A- rating en de ING heeft een A+ rating. AA staat voor uitstekende kwaliteit en A staat goede kwaliteit.

Spaarrente

Op het moment van schrijven is de rente op een 1-jarige deposito spaarrekening bij de Orange bank: 4,25% per jaar. Een aantrekkelijke rente dus vergeleken met de andere banken op het Raisin platform. De Orange bank biedt geen variabele spaarrekening aan via het Raisin platform. Wel kun je deposito van 3 maanden (3,10% per jaar) of 6 maanden afsluiten (3,5% per jaar).

Let op: deze rentetarieven kunnen verouderd zijn. Check voor de laatste rente tarieven de website van Raisin.

Is Orange bank betrouwbaar en veilig?

Ja, kijkend naar de Orange bank zijn er geen redenen om te denken dat de Orange bank niet veilig is. Orange bank heeft een goede gemiddelde score op trustpilot en de Orange group heeft een prima kredietrating van BBB. Maar natuurlijk kan een bank/bedrijf altijd omvallen of failliet gaan. Mocht dit gebeuren dan is je spaarrekening via Raisin gedekt door het Franse depositogarantiestelsel. De staat garandeert dus dat als de Orange bank jou geld niet meer kan terug betalen, de Franse staat jou je spaargeld terug betaald (tot 100.000 euro). De Franse staat heeft een AA-kredietrating, wat staat voor uitstekende kwaliteit. Vanwege het Franse depositogarantiestelsel en de AA kredietrating (Nederland heeft een AAA rating) zijn de risico’s voor het sparen via de Franse Orange bank dus vergelijkbaar met een rekening bij een Nederlandse grootbank. Dit is geen financieel advies, het is belangrijk altijd je eigen afwegingen en keuzes te maken

Wil je meer weten over de risico’s van een spaar of deposito rekening bij de Orange bank? Dan raden wij je aan om het productinformatieblad van Raisin eens door te nemen. Dit kun je vinden op deze Raisin pagina, onder het kopje details.

Mocht je meer willen weten over de veiligheid en betrouwbaarheid van Raisin? Check dan ons artikel: is Raisin betrouwbaar?.

Onze ervaringen met sparen via deze bank

Onze ervaringen met de Orange bank zijn tot nu toe goed. Wij hebben al een aantal maanden een deposito bij de Orange bank en wij hebben hier tot nu toe niets op aan te merken. Voor meer info rondom het aanmeldproces bij Orange bank verwijzen we je graag door naar ons artikel over: Onze ervaringen en het aanmeldproces bij Raisin. In dit artikel beschrijven we de stappen die wij hebben gezet om een deposito rekening via Raisin bij Orange bank te openen.

Tips voordat je een Orange bank spaarrekening aanmaakt:

  • Check eerst het productinformatieblad van de bank. Dit blad vind je op deze pagina, onder de paragraaf details. Op deze pagina staat ook diverse informatie rondom de betrouwbaarheid en veiligheid van de Orange bank en Frankrijk als spaarland.

Wat vond jij van deze Orange bank review? Wat zijn jouw ervaringen met de Orange bank? Of heb je een vraag rondom de Orange bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.

1 Reactie

  1. Marco van Dijk

    In dit artikel staat dat de staat (Frankrijk) bij faillissement het tegoed op de rekening dekt. In het productinformatieblad van Raisin staat dat het tegoed gedekt wordt door een depositogarantiestelsel en dat de staat (Frankrijk) niet verplicht is eventuele tekorten in dat stelsel aan te vullen. In theorie kun je dus bij faillissement nog steeds je geld kwijt zijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *