Gratis boodschappen ontvangen? Wie wil dat nou niet? In dit artikel zetten we de manieren om gratis boodschappen / producten te ontvangen voor je op een rijtje. Daarnaast geven we je nog een aantal manieren flink te besparen op je boodschappen (bijvoorbeeld met 80-90% korting).

In hoofdlijnen zijn er 3 manieren om gratis boodschappen te ontvangen of flink te bespraren op je boodschappen:

 • Cashbacks
 • gratis proefperiode
 • Koop boodschappen met een beperkte houdbaarheid

Gratis boodschappen met Cashbacks

Je kunt gratis boodschappen ontvangen door middel van cashback acties. Een cashback is eigenlijk een “geld terug actie”. Je koopt dus een product in de winkel en betaald hier in de winkel gewoon voor. Vervolgens dien je je bonnetje in bij een van de cashback platformen en krijg je de kosten van dit product teruggestort op je rekening. In de regel is het terugvragen van het geld van jouw product erg makkelijk, meestal bestaat het uit de volgende stappen:

 1. Foto maken van bon
 2. Aanvinken welke cashback producten je hebt gekocht
 3. Aangeven welke winkel je hebt gekocht
 4. Je ontvangt het geld terug op je rekening binnen enkele werkdagen (onze ervaring is dat dit meestal binnen een dag gebeurt).

Om gratis boodschappen via cashback te ontvangen zijn er 2 makkelijke apps:

 1. Woolsocks (scoupy)
 2. Tikkie

Let voordat je een product koopt altijd even goed op hoelang de cashback actie nog geldig is en voor welke supermarkten de actie geld. Soms telt de cashback actie alleen als het product in een bepaalde supermarkt is gekocht.

Woolsocks (scoupy)

Woolsocks is een handige app waarin je op diverse manieren cashbacks kunt krijgen.

Als je je bankrekening koppelt, kun je automatisch cashbacks krijgen op jou alledaagse boodschappen. Dit werkt als volgt: Je rekening is gekoppeld aan de Woolsocks app. Zodra je boodschappen doet bij bijvoorbeeld de Jumbo en met jouw pinpas betaald, herkent de Woolsocks app dit en zullen ze een cashback uitbetalen. Dit is vaak een klein percentage dat je ontvangt over de totale boodschappen (bijvoorbeeld lidl (0,5%), Jumbo (0,5%)), maar het kan ook een wat hoger percentage zijn (bijvoorbeeld 5% bij Dadawan (Aziatische restaurant keten)). Kijk snel in de Woolsocks app bij welke bedrijven je autorewards (automatische cashbacks) kunt krijgen. Je zult je verbazen welke bedrijven allemaal aangesloten zijn. Wel adviseren we je om voordat je je bankrekening koppelt goed na te denken of je dit wil in verband met privacy. Je geeft namelijk wel je persoonlijke financiële gegevens weg. Woolsocks geeft aan dat dit helemaal veilig is (het is ook streng gereguleerd door wet- en regelgeving), maar maak echter wel zelf een bewuste keuze.

Ook kun je via de Woolsocks app gratis boodschappen ontvangen middels cashback acties. Ga in de app naar het tabblad cashbacks en klik bovenaan op boodschappen. Nu krijg je een overzicht met alle boodschappen cashback acties. Hier staan regelmatig gratis producten tussen. Ook staan er vaak kortingscashbacks tussen waarbij je bijvoorbeeld 75% of 80% van het bedrag terugkrijgt. Om deze cashbacks te krijgen hoef je je bankrekening niet te koppelen en hoef je dus geen financiële gegevens te delen.

Een andere tip om geld te besparen via Woolsocks is het kopen van cadeaukaarten via de app. Zo krijg je bijvoorbeeld bij een cadeaukaart van Zalando tot 6% cashback, of een cadeaukaart van Ikea 5,5% cashback. Ben je dus van plan voor 500 euro aan spullen bij de Ikea te kopen, dan kun je een cadeaukaart van 500 euro kopen, waarop je 27,50 euro (5,5%) cashback ontvangt. Zo krijg je dus in feite 5,5% extra korting op je aankoop.

Je kunt de app makkelijk downloaden via deze pagina van Woolsocks. Of je kunt ook onderstaande QR-code van Woolsocks scannen, dan ga je direct naar de locatie waar je de app kunt downloaden:

woolsocks-qr-code

Tikkie

Tikkie hebben de meeste mensen wel op hun telefoon staan. Echter weten de meeste niet dat je hier ook gratis boodschappen mee kunt scoren. Als je naar de tikkie app gaat en op het tabblad “Deals” klikt, vind je allerlei cashback acties. Helaas staan er op Tikkie relatief weinig producten die echt gratis zijn. Wel staan er ook kortingsacties op (bijvoorbeeld 2,50 cashback van een product dat 4 euro kost).

Waarom bieden cashback platformen gratis boodschappen aan?

Als je iets gratis ontvangt, is het altijd verstandig om jezelf af te vragen, wat de achterliggende reden is. Waarom ontvang ik deze producten gratis? Onze verwachting is dat dit met cashback acties meestal is om een nieuw product te promoten. Zo staan er op Woolsocks bijvoorbeeld regelmatig gratis producten van “opkomende merken” op, die merken laten mensen natuurlijk graag kennis maken met hun product. Of bijvoorbeeld een bekend merk dat een nieuwe smaak heeft uitgebracht en op deze manier mensen dit product wil laten proberen. Natuurlijk in de hoop dat ze het lekker vinden en in de toekomst vaak zullen kopen.

Gratis boodschappen via een gratis proefperiode of promotieactie

Om hun producten te promoten geven bedrijven vaak een gratis proefperiode weg of hebben ze een promotieactie. Natuurlijk is het de bedoeling van het bedrijf om jouw kennis te laten maken met het product, zodat je dit in de toekomst vaker koopt. Je hebt echter geen enkele verplichting om dit te doen. Let wel altijd even goed op de voorwaarden. Wil je het product daadwerkelijk gratis? Dan is het belangrijk om ook weer optijd op te zeggen.

Tips voor type bedrijven waarbij je via een gratis proefperiode of promotieactie aan gratis boodschappen kunt komen:

 • Maaltijdboxen
 • Maaltijdbezorgers

Maaltijdboxen

Een maaltijdbox is een doos met boodschappen die je ontvangt waar je een complete maaltijd mee kunt koken. Tijdens het bestellen van zo een doos kun je kiezen voor hoeveel personen (1-6 personen) de maaltijd moet zijn en hoeveel verschillende maaltijden (2-5 maaltijden) je die week met de box wil koken. Er zijn ondertussen een behoorlijk aantal aanbieders van deze maaltijdboxen op de markt en ze willen allemaal dat jij hun maaltijdbox probeert (in de hoop dat je een vaste klant wordt). In het verleden gaven deze bedrijven dan ook vaak een gratis eerste maaltijdbox weg. Momenteel kun je via vrienden of familie nog steeds een gratis maaltijdbox ontvangen (zij kunnen een gratis box weggeven). Ken je dus iemand die een van de onderstaande maaltijdboxen gebruikt? Vraag hem/haar dan eens of ze een kortingscode voor een gratis box kunnen sturen. Ken je niemand die wekelijks zo een maaltijdbox ontvangt? Dan kun je alsnog je eerste box met een flinke korting ontvangen. Hierdoor kun je voor een leuk bedrag (tussen de 2,5-4 euro per portie), makkelijk een gezonde maaltijd op tafel zetten. Let wel altijd even goed op de voorwaarden en zeg je abbonement op tijd op.

De volgende bedrijven bieden (via vrienden) regelmatig een gratis maaltijdbox aan en hebben ook aantrekkelijke kortingen op de 1e/2e maaltijdbox:

 • Hellofresh (standaard tussen de 50-60% korting via deze link) (met korting circa 2,5 tot 3,5 euro per portie)
 • Dinnerly – budget maaltijdbox (standaard 30% korting op de eerste 2 boxen via deze link) (met korting circa 2,5 tot 3,5 euro per portie
 • greenchef (standaard 40-50% korting via deze link) (met korting circa 4,5 tot 5 euro per portie)
 • Marley Spoon (standaard 30-40% korting via deze link) (met korting circa 3,5 tot 4 euro per portie)
 • Veganbox (Standaard 40% korting via deze link) (met korting circa 3 tot 5 euro per portie)

Voor de echte bespaarders. Bestel eerst een maaltijdbox met een fikse korting. Vervolgens kun je de kortingscode (voor een gratis box) gebruiken door op naam van een ander gezinslid een gratis box te proberen.

Promotieacties maaltijdbezorgers

Momenteel zijn er in Nederland twee grote platforms (Thuisbezorgd en Ubereats) waarbij je gerechten van restaurants snel kunt laten thuisbezorgen. Erg makkelijk en lekker, als je een avondje geen zin hebt om te koken. Maar over het algemeen niet goed voor je portemonee. Tenzij je natuurlijk een aantrekkelijke promotieactie kunt gebruiken. Helaas heeft Thuisbezorgd over het algemeen weinig aantrekkelijke promotieacties (vaak maar 5 euro korting op een minimale bestelwaarde van 20 euro). Ubereats daarintegen heeft wel vaak aantrekkelijke promotieacties. Zo heeft ubereats momenteel (juni 2024) een actie voor nieuwe gebruikers waarbij je 3×15 euro korting krijgt (minimale bestelwaarde 20 euro). Bestel je dus voor 20 euro 2 pizza’s dan betaal je hier maar 5 euro voor. Deze 15 euro korting geld op je eerste 3 bestellingen, erg aantrekkelijk wat ons betreft.

Koop boodschappen met een beperkte houdbaarheidsdatum

Helemaal gratis is het niet, maar als je producten met een beperkte houdbaarheid koopt, krijg je vaak een flinke korting. Dit kan oplopen tot wel 90% van de orginele verkoopprijs. Daarnaast voorkom je voedsel verspilling. Zodra de producten over de houdbaarheidsdatum zijn mogen ze niet meer verkocht worden en worden ze dus weggegooid, erg zonde. De ten minste houdbaar tot datum, is een garantie van de producent dat het product nog zeker goed tot die datum goed is. Echter als deze datum verstreken is, zijn 9 van de 10 producten nog gewoon goed. Eet je een product dat over datum is? Gebruik dan altijd goed je zintuigen om te checken of het niet bedorven is (als het echt bedorven is dan proef/ruik je dit wel).

Om producten met een beperkte houdbaarheid met korting te kopen zijn er verschillende opties:

 1. Webshops voor producten met een beperkte houdbaarheid
 2. Koop een box met producten aan datum
 3. Boodschappen met een beperkte houdbaarheid in de supermarkten

Webshops voor boodschappen met een beperkte houdbaarheid

Ondertussen zijn er diverse webshops die online boodschappen verkopen met een beperkte houdbaarheid. Ze bieden vaak boodschappen aan met extreem hoge kortingen (tot 90%). Webshops die dit doen zijn:

Zelf vinden wij dat Butlon en Megafoodstunter de beste aanbiedingen hebben. Bij Megafoodstunter kun je over het algemeen, alleen in grote hoeveelheden (bijvoorbeeld 5 kilo vlees) bestellen. Heb je dus geen grote vriezer? Dan wordt dit waarschijnlijk lastig. Bij Butlon kun je over het algemeen ook in klein hoeveelheden bestellen, zo kun je wat makkelijker verschillende dingen proberen/testen.

Koop een box met producten die binnenkort op moeten

Veel ondernemers bieden een box aan met producten die binnenkort op moeten. Het concept van deze boxen is dat winkels hier hun producten/boodschappen in doen die op moeten. Zo zijn er bakkers boxen van bakkerijen, hier zitten natuurlijk allerlei bakkers producten in. Maar ook diverse supermarkten bieden zo een box aan. Of je haalt een box op bij een lokaal restaurant, met daarin maaltijden, die niet op zijn gegaan die dag. Deze boxen kun je vaak in een app bestellen voor een klein bedrag van 3 of 5 euro.

De bekendste boxen zijn wel de TooGoodToGo boxen. Via de TooGoodToGo app kun je een “magic box” bestellen van lokale ondernemers in jou stad of dorp.

Boodschappen met een beperkte houdbaarheid in de supermarkt

In de supermarkten worden dagelijks veel producten weggegooid. Om voedselverspilling te voorkomen, bieden veel supermarkten boodschappen met een beperkte houdbaarheid aan met korting. Per supermarkt is het verschillend, hoeveel korting ze aanbieden of wat ze doen om verspilling te voorkomen. Zie onderstaand per supermarkt een overzicht van de verschillende initiatieven:

Lidl

 • “Verspil mij niet groente en fruittas”. 3 euro voor een tas vol groente en fruit. De tas bevat normaal voor ongeveer 4 kilo aan groente en fruit.
 • Kortingsstickers op producten met een beperkte houdbaarheid, over het algemeen worden de producten voor de volgende prijs verkocht:
  • 25 cent voor kaas, brood en melk.
  • Brood van gisteren wordt tot 12:00 de volgende dag verkocht, voor 25 cent.
  • 50 cent voor vlees, vis en vegaproducten

Jumbo

 • Brood van gisteren is voor 25 cent te koop.
 • De Jumbo heeft een “samen minder verspillen schap”, hierin worden alle boodschappen verzameld die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Deze producten worden met korting verkocht voor 50 cent, 1, 2 of 4 euro (afhankelijk van de orginele prijs). Erg handig dat alle producten in een schap verzameld liggen, zo kun je meteen zien welke “koopjes” er nog te scoren zijn.

Albert Heijn

 • “Verspil me niet zakjes” zijn zakjes gevuld met groente en fruit, die worden verkocht voor 1 euro. Het groente en fruit is aan vaak rijp of heeft een deukje, maar dat maakt ze niet minder lekker. Deze zakjes zijn te vinden bij de versafdeling. Kun je ze niet vinden? Vraag dan eens een medewerker waar ze te vinden zijn.
 • De Albert Heijn heeft hun eigen versie van de TooGoodToGo Box, namelijk “Overblijvers”. Deze zijn te bestellen via de AH-app. In de app kun je zien welke pakketten in jou dichtsbijzijnde winkel beschikbaar zijn. Je moet een beetje geluk hebben met wat er in de box zit en hoe goed deze gevuld is. Maar je betaald altijd maximaal 33% van de orginele verkoopprijs. Zo zijn de bakkerij overblijver minimaal 9 euro waard en je betaald 3 euro voor deze box.
 • Producten met een beperkte houdbaarheid prijst de Albert Heijn in de supermarkt af met een 35% sticker.
 • Brood van gisteren kun je vaak de volgende ochtend nog kopen voor 50 cent.

Aldi

 • Producten tegen de THT datum worden afgeprijsd met 30% korting
 • Ook verkopen ze producten met een beperkte houdbaarheid via de TooGoodToGo boxen. Deze kun je bestellen via de TooGoodToGo app.

Overige tips gratis boodschappen / besparen:

We hebben nog een aantal overige tips om op je boodschappen te besparen of om aan gratis boodschappen te kopen:

 • Koop je groente, fruit, kaas en eieren op de markt. Is er in jou stad of dorp een grote markt? Dan zijn daar de boodschappen over het algemeen een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Wil je echte koopjes scoren? Ga dan net voor de sluitingstijd, dat is het moment dat alle koopmannen van hun waren af willen en dus de prijzen nog extra omlaag gooien.
 • Check de aanbiedingsfolders van de supermarkten waar jij naartoe gaat en stem de maaltijden die je die week kookt hierop af.
 • Op je verjaardag kun je bij sommige restaurants gratis eten en/of drinken. Natuurlijk moet je alsnog voor je gezelschap afrekenen.