In dit artikel leggen we je alles uit over de btw op affiliate marketing. Dit is net even wat anders dan voor een “standaard” ZZP’er, omdat je als affiliate marketeer vaak omzet uit het buitenland hebt. Ook vonden wij het lastig om te bepalen of de KOR aantrekkelijk is bij affiliate marketing en buitenlandse omzet. Wij hebben al onze bevindingen voor je in dit artikel op een rij gezet. Hopelijk helpt jou dit om de btw, affiliate marketing en de KOR beter te begrijpen. Lees snel verder.

Let op: dit is geen belastingadvies of financieel advies. U bent zelf verantwoordelijk voor een correcte administratie. Middels dit artikel willen wij alleen graag ons uitzoekwerk met jullie delen. Ook wij kunnen dingen fout interpreteren.

Hoe werkt affiliate marketing?

Zoals de term “marketing” al doet vermoeden, is affiliate marketing in de basis het maken van reclame via jou “online platform”. Je schrijft dus waardevolle content voor consumenten en kunt in deze content een affiliate link plaatsen. Klikt de consument op deze link, dan wordt hij naar de website van een ander bedrijf geleid. Voor veel bedrijven is het fijn om op deze manier extra consumenten op hun website te krijgen, wat weer kan leiden tot extra omzet. Als affiliate marketeer krijg je een commissie als een consument via jou link zich aanmeldt bij dat bedrijf of daar een aankoop doet. De aankoop is via “online tracking” terug te herleiden naar jou als affiliate marketeer.

Over het algemeen is het voor bedrijven niet efficiënt om zelf een affiliate programma op te zetten (tenzij voor hele grote bedrijven zoals bol.com of Amazon). Het is efficiënter om dit via een affiliate netwerk te laten lopen. Bedrijven melden zich aan bij dit affiliate platform en marketeers melden zich ook aan bij dit platform. Op dit platform komt vraag en aanbod samen en zo kunnen marketeers via een affiliate platform voor verschillende bedrijven “reclame” maken. De betaling lopen normaliter ook via dit affiliate platform. Zie onderstaande schematische weergave hoe affiliate marketing werkt.

Schematisering betalingen via affiliate platform

BTW op affiliate marketing (omzetbelasting)

Als affiliate marketeer moet je, net als iedere andere ondernemer, btw betalen over jou omzet. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Dit is een percentage van jou omzet die je moet afdragen aan de belastingdienst. Je kunt echter de betaalde btw over gemaakte kosten (voor je zaak) wel weer terugvragen bij de belastingdienst.

De omzetbelastingswet is behoorlijk ingewikkeld en er zijn een groot aantal uitzonderingen. Zo heb je verschillende btw tarieven: 0%, 9%, 21%. Hoeveel procent btw betaal je over affiliate marketing inkomsten in Nederland? Je betaald 21% btw in Nederland. Stuur je bijvoorbeeld een factuur van 1000 euro (excl. btw), dan breng je daar 21% over in rekening. Het totaalbedrag van de factuur is dan dus 1210 euro. Deze 210 euro (21%) draag je vervolgens af aan de belastingdienst. Dit doe je door middel van de btw-aangifte.

Hoe werkt de btw facturatie bij affiliate marketing?

Bij affiliate marketing werkt de facturatie vaak net even iets anders. In de meeste gevallen maakt het affiliate platform een creditfactuur aan van jouw inkomsten. Deze affiliate inkomsten zijn normaliter exclusief btw. Op de creditfactuur voegt het affiliate platform dus nog 21% btw toe (in Nederland). Zijn je affiliate inkomsten dus 1000 euro, dan ontvang je 1210 euro. Deze 210 euro draag je in de btw-aangifte vervolgens weer af.

Let op, het is wel belangrijk dat jij jouw KvK en btw-nummer dus op tijd duidelijk maakt bij de affiliate platform. Zo weet het affiliate platform dat je btw-plichtig bent, kunnen ze dit netjes op de factuur vermelden en jouw btw uitbetalen. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat het affiliate platform de acties sluit (locked), zonder btw uitbetaald en het lastig/ingewikkeld wordt om jouw btw (op een later moment) nog terug te krijgen.

BTW op affiliate inkomsten uit het buitenland

Bovenstaande geldt voor affiliate inkomsten uit Nederland (affiliate platform gevestigd in Nederland). Echter zijn veel affiliate platformen gevestigd in het buitenland (bijvoorbeeld Adtraction uit Zweden of Amazon uit Luxemburg). Het is dus niet gek als je affiliate inkomsten uit het buitenland binnen krijgt. Is dit het geval? Dan wordt het iets ingewikkelder. We maken hierbij onderscheid tussen:

 • Inkomsten uit het buitenland, maar binnen de EU (affiliate platform niet in Nederland gevestigd, maar binnen de EU)
 • Inkomsten uit het buitenland en buiten de EU (affiliate platform niet in Nederland gevestigd en buiten de EU)

Tip. De belastingdienst heeft op hun website een hulptool staan over de vraag: Ik lever diensten in en uit het buitenland – Hoe ziet het met de btw? Een erg handige tool om inzicht te krijgen hoe buitenlandse btw werkt. Ook kun je hiermee een goed beeld krijgen wat het effect is van de KOR met buitenlandse inkomsten.

Affiliate inkomsten uit het buitenland, maar binnen de EU

Heb je affiliate inkomsten uit het buitenland, maar is het affiliate platform gevestigd binnen de EU. Dan wordt de btw “verlegd” volgens de verleggingsregeling. Deze regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat ondernemers in heel veel verschillende landen btw-aangifte moeten doen, hier wordt het administratief namelijk allemaal erg ingewikkeld van. De btw “verleggen” betekent dat de leverancier (affiliate marketeer) geen btw in rekening brengt, maar deze verlegd naar de ondernemer die de dienst afneemt (affiliate platform).

Hoe wordt de btw verlegd? Je vermeldt op de factuur “btw verlegd” (VAT reverse charge) en zorgt dat het btw-identificatienummer van de afnemer vermeld wordt. Als het affiliate platform een credit factuur uitschrijft, is het dus belangrijk dat zij hierop zetten “btw verlegd” of “VAT reverse charge” en dat jouw btw-identificatienummer op de creditfactuur vermeld wordt.

In dit geval, doe je alsnog btw aangifte en vul je bij vraag 3b “levering naar/diensten in landen binnen de EU'” je buitenlandse omzet (binnen EU) in. Daarnaast moet je het opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) invullen. In het ICP geef je de btw-identificatie nummers van je afnemers (affiliate platform) en het bedrag op.

Affiliate inkomsten uit het buitenland en binnen de EU

Heb je inkomsten uit het buitenland, maar is het affiliate platform niet gevestigd binnen de  EU (bijvoorbeeld US, UK of Noorwegen). Dan hoef je over deze omzet (of deel dit deel van je omzet) geen btw aangifte in Nederland te doen. Je moet dan wel in het desbetreffende land btw-aangifte, afhankelijk van de betreffende regelgeving van het land. Je zult je dan dus in dat land moeten registreren als ondernemer voor de btw om aangifte te kunnen doen. Is dit het geval? Dan denken wij dat het verstandig is om hulp van een professional in te schakelen, die meer kennis heeft van de belastingwetgeving in dat specifieke land.

Met inkomsten, buiten de EU, wordt je administratie dus echt een stuk ingewikkelder. Het is wellicht dan ook lonend om te kijken of je via een Europees affiliate platform hetzelfde bedrijf kunt promoten.

Wat is de KOR (Kleine Ondernemers regeling)?

De KOR staat voor de Kleine Ondernemers Regeling. Dit is een Nederlandse regeling voor bedrijven, waarbij ze vrijgesteld worden van BTW. Je kunt in Nederland gebruik maken van de KOR, als je aan de volgende voorwaarde voldoet:

 • Je bent gevestigd in Nederland
 • Je hebt niet meer dan 20.000 euro omzet

Met de KOR word je dus vrijgesteld van BTW. Je mag geen BTW meer aan klanten berekenen, je kunt geen BTW meer terugvragen over je gemaakte kosten en je hoeft geen btw-aangifte te doen.

Je kunt je pas aanmelden voor de KOR zodra je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel (KvK) en je je persoonlijke belastingnummers hebt ontvangen. Je persoonlijke belastingnummers ontvang je meestal 7-14 dagen na je inschrijving bij de KvK.

Als je je wil aanmelden voor de KOR is het handig om hier op tijd mee te beginnen. Je aanmelding voor de KOR moet namelijk uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak binnen zijn. Een kort voorbeeld. Wil je vanaf 1 april 2024 gebruik maken van de KOR en dus geen BTW betalen? Dan moet je aanmelding voor de KOR dus uiterlijk 1 maart 2024 binnen zijn bij de belastingdienst. Heb je al inkomsten voor 1 april 2024, dan moet je dus gewoon BTW betalen/factureren en natuurlijk btw-aangifte doen.

Let op de KOR is een Nederlandse regeling en geld dus alleen voor Nederlandse BTW.

Welke omzet telt mee voor de KOR omzetgrens van 20.000 euro?

De volgende omzet telt niet mee voor de omzetgrens van de KOR:

 • Btw over privégebruik van goederen en diensten
 • Investeringsgoederen die in uw onderneming zijn gebruikt
 • Binnenlandse prestaties waarover de btw verlegd wordt naar u als afnemer
 • Prestaties die belast zijn in een ander land
 • Een intracommunautaire verwerving
 • Btw-vrijgestelde omzet

Als affiliate marketeer is het meeste van bovenstaande niet van toepassing. Echter hebben veel affiliate markteers wel “prestaties die belast zijn in een ander land”. Heb je namelijk inkomsten via een affiliate platform, dat niet in Nederland gevestigd is (bijvoorbeeld Adtraction: Zweden), dan lever je officieel gezien diensten in een ander land en zijn uw diensten mogelijk ook daar belast. Deze “omzet in een ander land” telt dus niet mee voor de 20.000 euro omzetgrens van de KOR. 

Voor meer informatie raadpleeg deze website van de belastingdienst. 

Voordelen van de KOR

De KOR is er niet voor niks en heeft zeker een aantal voordelen voor kleine ondernemers, de twee belangrijkste voordelen zijn:

 • Je hoeft geen btw-aangifte te doen. Dit scheelt een hoop administratief werk.
 • Je hoeft geen btw af te dragen over je omzet.
  • Als je veel particulieren klanten hebt, is dit zeker een voordeel. Particulieren klanten kunnen de btw namelijk niet aftrekken. Hou je bijvoorbeeld dezelfde prijs aan als concurrenten en zij moeten wel 21% btw betalen, dan hou jij met de KOR dus 21% meer over van je omzet.
  • Als je veel zakelijke klanten hebt, wordt dit voordeel eigenlijk teniet gedaan. Zakelijke klanten kunnen de BTW namelijk terugvragen bij de belastingdienst en vinden het dus niet erg om BTW over jouw factuur te betalen. Weer een voorbeeld met een concurrent: je houdt beide dezelfde prijs aan, de concurrent rekent 21% BTW in zijn factuur en jij niet. Dan is bij dezelfde prijs de concurrent dus 21% goedkoper als jou, omdat het bedrijf de BTW terug kan krijgen.

Bij affiliate marketing betalen de platformen 21% btw extra uit over jouw commissie-inkomsten (tenzij btw verlegd, bij inkomsten uit het buitenland). Deze 21% BTW draag jij vervolgens weer af aan de belastingdienst, je houdt dan dus de commissie inkomst exclusief btw over. Maak je echter gebruik van de KOR, dan betalen de platformen deze 21% btw niet uit, je houdt dan uiteindelijk dus nog steeds de commissie-inkomsten exclusief btw over. Het eventuele voordeel is wel dat je geen btw-aangifte hoeft te doen, wat administratie scheelt.

Nadelen van de KOR

Ook heeft de KOR een aantal nadelen:

 • Je mag geen btw terugvragen op gemaakte kosten en investeringen. Afhankelijk van hoeveel kosten jij maakt, kan dit een behoorlijk bedrag. Koop je een nieuw beeldscherm op de zaak? Dan kun je de 21% hierover betaald, dus niet terugvragen. Je mag daarentegen wel de BTW optellen bij je kosten, zodat deze van je winst af gaat en je te betalen inkomstenbelasting dus omlaag gaat. De hoeveelheid minder inkomstenbelasting weegt echter natuurlijk niet op tegen de btw volledig terug te krijgen.
 • Om gebruik te maken van de KOR moet je onder de 20.000 euro omzet blijven (dit is een harde grens). Deze grens kan sommige mensen beïnvloeden om er voor te zorgen dat ze hieronder blijven (dus minder omzet maken) en ze gebruik kunnen maken van de KOR. Dit kan dus een “scarcity mindset” stimuleren. Terwijl het als ondernemer juist goed is om groot te denken en te groeien.

Is de KOR aantrekkelijk bij affiliate marketing?

Wel of geen gebruik maken van de KOR? Dat is een belangrijke afweging als jij net jou eigen bedrijf hebt opgericht. Of de KOR aantrekkelijk is met affiliate inkomsten is afhankelijk van je situatie. Belangrijk daarin is: Heb je affiliate inkomsten uit het buitenland? En heb je andere inkomsten die je ontvangt van particulieren?

Om jou te helpen een keuze te maken werken we een aantal verschillende situaties uit:

 • Affiliate inkomsten uit Nederland en geen andere inkomsten van particulieren
 • Affiliate inkomsten uit het buitenland (binnen EU) en geen ander inkomsten van particulieren
 • Affiliate inkomsten uit Nederland en wel andere inkomsten van particulieren
 • Affiliate inkomsten uit het buitenland (binnen EU) en wel andere inkomsten van particulieren.

Let op dit is geen advies, doe altijd je eigen research en maak je eigen afwegingen/keuzes.

Affiliate inkomsten uit Nederland en geen andere inkomsten van particulieren

Heb je affiliate inkomsten uit Nederland en bedien je geen particulieren klanten. Dan maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit. Je hoeft geen btw te betalen, maar je krijgt ook 21% minder van de affiliate platformen. Kwa inkomsten ga je er met de KOR dus niks op vooruit. Het voordeel in deze situatie is dus dat je geen btw aangifte hoeft te doen. Dit scheelt administratie. Het nadeel is dat je de btw over kosten niet mag terugvragen. Afhankelijk van hoeveel kosten je maakt voor de zaak kun je dus een afweging maken.

Affiliate inkomsten uit het buitenland (binnen EU) en geen ander inkomsten van particulieren

Heb je affiliate inkomsten uit het buitenland (binnen EU) en bedien je geen particulieren klanten. Dan denken wij dat het niet slim is om gebruik te maken van de KOR. Maak je geen gebruik van de KOR, dan wordt de btw verlegd naar de afnemer, je krijgt dus inkomsten excl. btw vanuit het affiliate platform en hier hoef je geen btw meer over te betalen. Wel mag je de btw over je kosten terugvragen bij de belastingdienst, wat een voordeel is.

Maak je wel gebruik van de KOR? Dan mag je geen btw rekenen op je factuur. Je krijgt dus nog steeds een bedrag excl. btw binnen vanuit het affiliate platform, waardoor je inkomsten gelijk blijven. Je mag echter geen btw over je kosten terug vragen. Ook moet je alsnog btw aangifte doen in het desbetreffende land. De KOR is namelijk een Nederlandse regeling en geld voor Nederlandse btw, niet voor buitenlandse btw. Je moet je dan dus in het desbetreffende land aanmelden bij de belastingdienst en je eventueel daar ook weer aanmelden voor de “lokale KOR”. Erg omslachtig allemaal en weinig voordeel kwa inkomsten. Oftewel wij zouden ons in deze situatie dus niet aanmelden voor de Nederlandse KOR.

Affiliate inkomsten uit Nederland en wel andere inkomsten van particulieren

Heb je affiliate inkomsten uit Nederland en bedien je particuliere klanten? Dan kan de KOR zeker interresant zijn. Over de affiliate inkomsten heb je geen inkomensvoordeel. Je hebt echter wel voordeel bij particulieren klanten. Hierbij hoef jij geen 21% btw te rekenen, waardoor je 21% goedkoper bent of dus 21% meer kunt verdienen. Ook is het voordeel dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en dit dus administratief werk scheelt. Een nadeel is wel dat je de btw over je kosten niet kunt terugvragen. Afhankelijk van hoeveel kosten jij maakt en hoeveel particulieren inkomsten je hebt kun je de afweging maken of de KOR voor jou voordelig is.

Affiliate inkomsten uit het buitenland (binnen EU) en wel andere inkomsten van particulieren.

Heb je affiliate inkomsten uit het buitenland (buiten EU) en bedien je particulieren klanten? Dan wordt het een lastige afweging. Over je affiliate inkomsten behaal je geen btw voordeel. Over je particulieren inkomsten haal je wel 21% voordeel. Je moet echter wel btw afdragen in desbetreffende land waar je affiliate inkomsten vandaan komen. De btw kan niet “verlegd” worden en daardoor moet jij je alsnog aanmelden als ondernemer voor de btw bij het desbetreffende land. Dit kan voordelig zijn, alleen wordt het administratief wel erg ingewikkeld. Persoonlijk zouden wij onszelf in deze situatie dan ook niet aanmelden voor de KOR.

 

error: Content is protected !!