Morrow bank review: Is sparen via Morrow betrouwbaar en veilig?

De Morrow bank biedt via Raisin een aantrekkelijke variabele spaarrente aan op je spaargeld. Het kan dus er interessant zijn om via de Morrow bank in Noorwegen te sparen. Maar voordat je je spaargeld in het buitenland zet bij een vreemde bank, wil jij natuurlijk eerst vanalles over deze bank weten (wij wel in ieder geval). In deze Morrow bank review vertellen we je alles wat je moet weten over de Morrow bank. Is bijvoorbeeld de Morrow bank betrouwbaar en veilig? Lees snel verder.

Morrow bank

De Morrow bank is een Noorse digitale bank die verschillende financiële diensten aanbiedt (leningen, creditcards, spaarrekeningen en verzekeringen). De bank is actief in de Scandinavische landen (Zweden, Noorwegen en Finland) en bestaat sinds 2014. De bank is oorspronkelijk opgericht vanuit de Noorse e-commerce groep Komplett group. Voorheen was de naam van de bank dan ook Komplett bank ASA.

In 2023 hebben ze de naam verandert in Morrow bank ASA. Morrow betekent “morgen” in het oud Engels. Hun visie is dan ook om samen met hun klanten optimistisch naar morgen te kijken, ongeacht de kansen en uitdagingen die dit mee brengt.

Kijkend naar de financiële cijfers is het geen hele grote bank.

Hoe verdient de Morrow bank geld?

De bank is gespecialiseerd in consumentenfinanciën. Ze bieden de volgende producten aan: consumentenleningen, creditcards, spaarrekeningen en verzekeringen.

Eind 2023 hadden ze voor 10.904 miljoen Noorse Kronen aan consumentenleningen openstaan, 885 miljoen Noorse Kronen aan creditcard leningen openstaan en hadden ze 11.096 miljoen Noorse Kronen aan spaargeld bij hun gestald staan. Met de huidige valutakoers (14-08-24) is dit 927 miljoen euro aan consumentenleningen, 75 miljoen aan creditcard leningen en 943 miljoen euro aan spaargeld dat bij hun gestald staat.

Net als veel traditionele banken verdienen ze het grootste deel van hun inkomsten uit rente-inkomsten. Jouw geld op je spaarrekening bij Morrow, wordt waarschijnlijk dus gebruikt om de uitstaande consumentenleningen mee te financieren. De rente die ze moeten betalen op jouw spaarrekening zal lager zijn ten opzichte van de rente die ze vragen op uitstaande leningen. Het verschil in rente zijn inkomsten voor de bank.

Wie zijn de aandeelhouders van de Morrow bank?

De Morrow bank is sinds 2017 een beursgenoteerd bedrijf en staat genoteerd aan de Noorse Oslo Børs. De bank heeft dus veel verschillende aandeelhouders. Zoals bij veel beursgenoteerde bedrijven zijn er echter wel een aantal groot aandeelhouders. De 5 grootste aandeelhouders in de Morrow bank zijn (Q2 2024):

  • Kistefos AS (20,8%)
  • UBS AG (8,58%)
  • Alfab AS (4,79%)
  • The Bank of New York Mellon SA/NV (3,95%)
  • Skandinaviska Enskilda Banken AB (3,39%)

Kistefos AS springt er uit als de grootste aandeelhouder. Kistefos AS is het private investeringsfonds van Christen Sveaas (Noorse zakenman). Dit investeringsfonds heeft belangen in een zeer gediversifieerd portfolio aan Noorse bedrijven.

Wil je de meest recente lijst met aandeelhouders bekijken? Check dan deze pagina van de Morrow bank met daarin de top 20 aandeelhouders.

Spaarrente Morrow bank

De huidige variabele spaarrente bij de Morrow bank is 3,23% (14-08-2024) als je spaart via Raisin. De rente wordt per kwartaal uitbetaald, inclusief het rente-op-rente effect valt de effectieve rente dus iets hoger uit. Check hier altijd even de meeste actuele rente van de Morrow bank.

De bank biedt via Raisin geen depositorente aan waarbij je spaargeld voor bijvoorbeeld 1 jaar vast kunt zetten.

Is Morrow bank betrouwbaar en veilig?

Ja, sparen bij de Morrow bank is naar onze mening betrouwbaar en veilig. De Morrow bank heeft een Noorse bankvergunning en staat daarmee onder het strenge toezicht van de Noorse financiële autoriteiten. Mocht de bank toch failliet gaan (dit kan altijd gebeuren, denk maar aan de kredietcrisis), dan is je spaargeld gegarandeerd onder het Noorse depositogarantiestelsel. Hiermee is tot 100.000 euro gegarandeerd. De Noorse overheid geeft spaarders hier de zekerheid mee dat ze hun spaargeld niet verliezen, mocht een bank failliet gaan. Dit vormt dus eigenlijk geen risico meer.

In theorie kan ook het land failliet gaan. Dus mocht zowel de Morrow bank als het land Noorwegen failliet gaan, dan ben jij je spaargeld kwijt. Noorwegen heeft echter, net als Nederland, een AAA krediet rating. Dit is de hoogst haalbare kredietrating. De kans dat Noorwegen als land failliet is dus erg klein. Dit is in onze ogen dan ook een klein risico, dat wij wel bereid zijn om te nemen.

Tip: Lees het productinformatieblad van de Morrow bank door, voordat je een keuze maakt. Hierin staan de voorwaarden duidelijk beschreven en staat meer informatie over de betrouwbaarheid en veiligheid. Dit productinformatieblad vind je op deze pagina van Raisin (onder knop details bekijken).

Let op, maak echter altijd je eigen onderbouwde keuzes. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid en veiligheid van Raisin? Check dan onze Raisin review.

Krediet rating Morrow bank

Helaas kunnen wij op het internet nergens een krediet rating van de Morrow bank ASA vinden. Ook hebben wij geen krediet rating kunnen vinden onder de vorige naam Komplett bank ASA.

CET-1 ratio

Het CET-1 ratio van de Morrow bank is 20,2% (31-12-2023), dit CET-1 ratio is relatief hoog als je het met andere banken vergelijkt. In het verleden (2019 t/m 2022) was het CET-1 ratio zelf nog wat hoger (tussen de 20,5% en 22,7%). Het CET-1 ratio geeft de verhouding weer tussen de risicogewogen schulden en het eigen vermogen. Dit is een belangrijke graadmeter voor de betrouwbaarheid van de bank.

Valutarisico

Aangezien de valuta in Noorwegen de Noorse Kroon is zou je zeggen dat er een valutarisico ontstaat. Dit is echter niet het geval. Je geld op je spaarrekening via Raisin bij Morrow wordt in euro’s aangehouden. Hierbij ontstaat geen valutarisico. Mocht de Morrow bank failliet gaan, dan betaald het Noorse depositogarantiestelsel jouw spaargeld ook gewoon in euro’s uit. Hierbij ontstaat tegenwoordig dus ook geen valutarisico meer.

Morrow bank ervaringen

De ervaringen van andere met de Morrow bank zijn erg slecht. Op de Trustpilot website over de Morrow bank ASA krijgen ze 1,6 sterren uit 5 (53 reviews). Ook onder de oude naam Komplett bank ASA zijn de ervaringen slecht. Op Trustpilot krijgt Komplett bank ASA hier 1,4 sterren uit 5 (182 reviews).

De slechte reviews gaan vooral over mensen die geld bij de Morrow bank geleend hebben. Op dit geleende geld worden vervolgens de rente tarieven plotseling verhoogd. Daarnaast lijkt er regelmatig wat fout te gaan in de administratie en blijkt de klantenservice niet op orde te zijn.

Helaas zijn er geen ervaringen met sparen bij de Morrow bank via Raisin te vinden. Met Raisin als tussenpersoon kan het zijn dat het prima geregeld is en de ervaringen goed zijn. Maar vanwege de slechte reviews, vragen wij ons dit af.

Voor- en nadelen van sparen via de Morrow bank in Noorwegen

Voor het sparen via de Morrow bank in Noorwegen. Zien wij de volgende voor- en nadelen:

Voordelen

  • Hoge variabele spaarrente
  • Tot circa 100.000 euro gegarandeert via het Noorse depositogarantiestelsel
  • AAA kredietrating van Noorwegen (zelfde rating als Nederland)
  • Geen valutarisico
  • Geen bronbelasting
  • Relatief makkelijk switchen via Raisin naar een andere bank (als daar de rente bijvoorbeeld hoger is)
  • Een CET-1 ratio van 20,2%. Dit is een stuk hoger dan het CET-1 ratio van de Nederlandse grootbanken.
  • Met Noorwegen als thuisland heb je de mogelijkheid om via Raisin je spaargeld te spreiden over verschillende banken, in verschillende landen. Om zo het risico te minimaliseren.

Nadelen

  • De ervaringen van directe klanten bij de Morrow bank zijn erg slecht. 
  • Risico van sparen via de Morrow bank schatten wij wat hoger in dan bij de Nederlandse grootbanken
    • Geen kredietrating beschikbaar
    • Relatief kleine bank

Conclusie Morrow bank review

Na deze Morrow bank review is onze mening dat de Morrow bank een betrouwbare spaarbank is om je spaargeld neer te zetten. De bank heeft een Noorse bankvergunning en staat daarmee onder streng toezicht. Ook het CET-1 ratio is aan de hoge kant (hoger dan de meeste Nederlandse grootbanken). Een bank kan altijd failliet gaan. Maar mocht dit gebeuren dan is dit risico afgedekt door het Noorse depositogarantiestelsel. Het enige risico zit naar onze mening in het failliet gaan van zowel de bank als het land Noorwegen. Maar de kans dat dit gebeurd is in onze ogen klein vanwege de AAA kredietrating van het land Noorwegen.

Wij zijn er dus wel van overtuigd dat je spaargeld veilig staat bij de Morrow bank. Vanwege de slechte ervaringen van anderen met de Morrow bank verwachten wij echter wel dat er administratieve problemen kunnen ontstaan en de klanten service slecht bereikbaar is. Dit kan erg veel tijd kosten en zeer frustrerend zijn. Daarom zouden wij zelf niet snel een rekening openen bij de Morrow bank.

Let op, maak echter altijd je eigen onderbouwde keuzes. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

Vind je het lastig om een goed onderbouwde keuze te maken? Bekijk dan ons stappenplan om een bank via Raisin te kiezen.

Overig

Extra tips van ontwikkelfinancieel.nl:

Vond jij deze Morrow bank review nu nuttig? Mis je iets in ons artikel? Of heb je zelf positieve of negatieve ervaringen met de Morrow bank? Wij zouden het erg waarderen als je een reactie achterlaat.