Alisa bank review: Is de Alisa bank betrouwbaar en veilig?

De Alisa bank biedt een aantrekkelijke spaarrente aan in Nederland via het Raisin spaarplatform. De bank is de eerste Finse bank op het Raisin platform. In deze Alisa bank review vertellen we je alles wat je moet weten over de bank. We beantwoorden de volgende belangrijke vraag voor je: Is de Alisa bank betrouwbaar en veilig?

Vind je het moeilijk om een keuze tussen de verschillende partnerbanken van Raisin te maken? Dat vonden wij wel. Daarom hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven waarin we onze keuzes en afwegingen beschrijven. We denken dat dit erg nuttig is om een weloverwogen keuze te maken. Dit stappenplan vind je hier.

Raisin heeft momenteel een exclusieve actie (wegens succes verlengt tot 31 juli), waarbij je een welkomstbonus (tot 100 euro) kunt ontvangen bij je registratie. Wil je deze bonus ontvangen? Check hier ons artikel over hoe je deze welkomstbonus kunt ontvangen.

Over Alisa bank

De Alisa bank is opgericht in april 2022. De bank ontstond na de fusie tussen Fellow finance Oyj en Evli Pankki Oyj. Fellow finance stond bekend om haar crowdfunding en peer-to-peerleningen (particulieren lenen geld aan particulieren). Evli Pankki Oyj stond voorheen bekend als de Evli bank. In deze nieuwe bank combineren ze de twee sterke punten van de gefuseerde bedrijven. Fellow finance brengt expertise op het gebied van kredietverleningen en digitale ontwikkeling in. Evli Pankki brengt expertise rondom het depositobankieren in.

Alisa bank helpt zowel zakelijke als particulieren klanten met een bankrekening en daarnaast bieden ze kredietleningen en andere financiële services aan. Het is een digitale bank, ze focussen dus vooral op makkelijke en veilige mobiele/online bank oplossingen, met als einddoel een zo goed mogelijke klantervaring.

De visie van de bank is om een soepele aanvulling te zijn op het alledaagse leven van haar klanten. Dit willen ze bereiken door het bankieren bij de bank zo makkelijk en snel mogelijk te maken. Bankieren moet in hun mening namelijk niet langzaam, moeilijk en gecompliceerd zijn.

De Alisa bank heeft deze naam sinds april 2023, voorheen heette ze de Fellow bank.

Waar verdient de bank geld mee?

Net als vele andere banken verdient de Alisa bank geld met het verschil tussen rente de op een spaarrekening en de rente op een leningen. De bank heeft dus een kredietportefeuille, op deze kredieten ontvangen ze rente-inkomsten. Daarnaast hebben ze een deposito portefeuille, dit zijn spaarrekeningen bij de bank (dus ook jouw spaarrekening via Raisin), hier moeten ze rente op betalen. Het verschil tussen de rente die Alisa bank ontvangt en de rente die ze moeten betalen, is waar ze rente-inkomsten uit halen. Deze rente-inkomsten zijn de belangrijkste inkomstenbron voor de bank.

Naast deze rente-inkomsten hebben ze ook commissie-inkomsten over de crowdfunding en peer-to-peer leningen. Ze ontvangen dus een klein percentage over het totale bedrag aan crowdfunding en peer-to-peer leningen die ze bemiddelen. Deze commissie-inkomsten zijn maar een klein percentage van de inkomsten (circa 11%, op basis van halfjaarcijfers 2023).

Wie zijn de aandeelhouders van de Alisa bank?

De Alisa bank is een beursgenoteerd bedrijf en staat genoteerd aan de Nasdaq Helsinki. Als beursgenoteerd bedrijf heeft het bedrijf dus waarschijnlijk veel aandeelhouders die maar een heel klein deel van de bank bezitten. Maar er zijn ook een aantal groot aandeelhouders bekend. Evli Oyj (voor de fusie Evli bank) en Talleri Oyj (voor de fusie fellow finance) hebben beide 17,31% van de aandelen in hun bezit. Daarnaast zijn er nog een aantal andere groot aandeelhouders die meer als 2% van de aandelen bezitten: TN ventures Oy (6,22%), Oy Prandium Ab (5,38%), Oy Scripo Ab (5,38%), Oy T&T Nordcap Ab (4,46%), OP Fin Small Cap (3,81%).

Spaarrente Alisa bank

Op het moment van schrijven (02-01-2024) is de rente bij de Alisa bank 3,27% per jaar. De rente wordt elk kwartaal bijgeschreven. Door het rente-op-rente effect is de effectieve rente dus iets hoger, 3,31% per jaar. Dit rentetarief geldt voor een variabele spaarrekening via het Raisin platform. Momenteel biedt de Alisa bank geen depositospaarrekening aan via Raisin.

Is de Alisa bank veilig en betrouwbaar?

Ja, de Alisa bank komt over als een betrouwbare en veilige bank. Wij kunnen op dit moment geen redenen vinden om dit in twijfel te trekken. De Alisa bank heeft een Finse bankvergunning en staat daarmee onder het toezicht van de Finse financiële toezichthouder. Met deze bankvergunning kan de bank als veilig en betrouwbaar beschouwd worden.

Een bank kan echter altijd failliet gaat, dat herinneren wij onszelf nog wel uit de kredietcrisis van 2008/2009. Mocht de Alisa bank failliet gaan, dan is tot 100.000 euro via het Finse depositogarantiestelsel gegarandeerd. Finland heeft als land een AA+ kredietwaardering. AA staat voor zeer hoge kwaliteit. De kans dat de Finse overheid haar depositogarantiestelsel niet meer kan betalen is dus volgens de kredietratings erg klein.

Finland heeft als enige Scandinavische land de euro als valuta. Mocht de Alisa bank failliet gaan dan keert het Finse depositogarantiestelsel jouw spaargeld dus in euro’s uit. Hiermee ontstaat er dus geen valutarisico, wat bijvoorbeeld wel bij het sparen in Zweden ontstaat.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid en veiligheid van de Alisa bank? Dan is het verstandig om het productinformatieblad van de Alisa bank door te nemen. Dit informatieblad kun je vinden op deze pagina van Raisin, onder het kopje details. In het productinformatieblad worden de risico’s van het spaarproduct ook beschreven. Erg belangrijk om zelf te weten wat je precies afsluit.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid en veiligheid van Raisin? Check dan dit artikel: Raisin betrouwbaar en veilig? Onze Raisin review.

Krediet rating

Helaas hebben wij geen krediet rating kunnen vinden van de Alisa bank. Ook hebben we geen credit rating kunnen vinden onder de vorige naam Fellow bank.

CET-1 Ratio

In het halfjaarverslag van 2023 staat dat de Alisa bank een CET-1 ratio had van 12,0% op 01-06-2023. Het CET-1 ratio zegt iets over de verhouding tussen het kernkapitaal (eigen vermogen) en de risicogewogen activa (uitstaande kredieten). Dit ratio zegt dus iets over de betrouwbaarheid van de bank.

Ervaringen Alisa bank

Helaas zijn er geen reviews of ervaringen van anderen met de Alisa bank te vinden. Ook niet onder de vorige naam Fellow bank.

Conclusie Alisa bank review

De Alisa bank komt over als een betrouwbare en veilige bank. Ze beschikken over de juiste bankvergunning en staan onder streng toezicht van de Finse financieel toezichthouder. Helaas is de beschikbare informatie rondom de bank beperkt. Wij konden geen klanten ervaringen vinden en ook is er geen kredietrating bekend. Wel is het CET-1 ratio bekend, dit is boven de wettelijke normen, echter is het wel aan de magere kant als je het vergelijkt met de Nederlandse grootbanken. Dit kan een risico zijn. Mocht de Alisa bank echter failliet gaan dan is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd onder het Finse depositogarantiestelsel. De Finse overheid heeft een AA+ kredietrating (staat voor zeer hoge kwaliteit). Het risico dat het depositogarantiestelsel niet uitbetaald kan worden, lijkt dus enorm beperkt. Een ander voordeel van de bank is de valuta (euro’s) in Finland. Er ontstaat dus geen valutarisico. Ook heeft Finland geen bronbelasting, je hoeft dus geen formulieren in te vullen om bronbelasting te voorkomen.

Oftewel Alisa bank biedt via Raisin een zeer aantrekkelijke rente tegen een zeer beperkt risico.

Let op, het is belangrijk om altijd je eigen afwegingen te maken en je huiswerk goed te doen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

Overige

Tip: Neem deze pagina van Raisin over Alisa bank door voordat je een spaarrekening opent. Check op deze pagina ook het productinformatieblad (onder de paragraaf details). Zodat je goed weet wat de risico’s zijn en wat je afsluit.

Wat vond jij van deze Alisa bank review? Wat zijn jouw ervaringen met de Alisa bank? Of heb je een vraag rondom de Alisa bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.

2 Reacties

  1. Léon de Galan

    De bank is al 12 dagen te laat met het uitbetalen van de kwartaalrente.
    Er wordt geen reden opgegeven. De CEO is vorige week vanwege ‘gezondheidsredenen’ opgestapt. Het aandeel Alisa is op de Finse beurs geen fluit waard: €0,18 En wie het aandeel koopt betaalt ruim 50x de winst. Kortom: uw informatie is veel te positief. Mijn advies: NIET SPAREN BIJ ALISA !

    Antwoord
  2. Eric

    De Alisa Bank betaald de kwartaalrente veel te laat en ook nog eens maar een derde van waarop recht bestaat.

    Collega, ook rekeninghouder heeft na 10 dagen te laat nog helemaal
    niets gekregen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *