SME bank review: Is sparen via SME bank betrouwbaar en veilig?
SME bank biedt een aantrekkelijke spaarrente op deposito’s via Raisin. Maar voordat jij start met sparen bij deze bank, heb je natuurlijk een groot aantal vragen. Is sparen in Litouwen betrouwbaar? Is sparen via SME bank betrouwbaar en veilig? Wat voor bank is het precies? Wat zijn de risico’s? In deze SME bank review proberen we al deze vragen voor je te beantwoorden. Zodat jij na het lezen van deze review een compleet beeld van de bank hebt en een onderbouwde keuze kunt maken.
SME Bank
SME bank is een kleine Litouwse digitale bank, die zich focust op diverse financiële oplossingen. SME staat voor Small Medium Enterprise, oftewel Middel en Klein bedrijf (MKB). Het doel van de bank is dan ook om financiële oplossingen te bieden voor het MKB. De bank is voortgekomen uit het SME Finance. Kijkend naar SME Finance zijn de voornaamste activiteiten zakelijke leningen en verschillende lease producten (auto, transport/landbouw materieel).
SME bank is een erg kleine bank. Op hun website lezen we dat ze in 2023, 80,6 miljoen euro in portefeuille hebben en 1382 zakelijke klanten hebben. Als je dit vergelijkt met de Nederlandse grootbanken (Rabobank heeft bijvoorbeeld 9,5 miljoen klanten), dan zie je dus hoe relatief klein de bank is.
Verder kunnen wij helaas weinig informatie rondom de bank of SME finance vinden. Op hun website is de informatie echt minimaal en wij kunnen geen jaarrapporten of iets dergelijks vinden.
Spaarrente SME bank
Momenteel is de spaarrente voor een 1-jarig deposito 3,62%. Om een deposito af te kunnen sluiten is het minimum spaarbedrag 10.000 euro. Check altijd even de huidige rentestand voordat je een rekening opent.
Is SME bank betrouwbaar?
De SME bank heeft een Litouwse bankvergunning en staat daarmee onder het toezicht van de Litouwse financiële autoriteiten. Mocht de bank failliet gaan, dan is je spaargeld gegarandeerd onder het Litouwse depositogarantiestelsel (tot 100.000 euro). In de basis is sparen via de SME bank dus betrouwbaar en veilig.
Er zijn ons inziens echter wel een aantal risico’s. Zo is het nog een kleine bank, over het algemeen is het risico op faillissement groter bij kleine banken. Mocht de bank failliet gaan, dan wordt je spaargeld via het Litouwse depositogarantiestelsel uitbetaald. Litouwen heeft een A kredietrating, dit is echt beduidend minder dan bijvoorbeeld Nederland of Zweden (AAA kredietrating) of Frankrijk (AA kredietrating). De kans dat bij een financiële crisis de Litouwse overheid haar depositogarantiestelsel niet meer kan betalen is dus groter dan bij landen met een AAA kredietrating.
Ontwikkelfinancieel tip: Lees voordat je je aanmeldt bij de SME bank eerst het productinformatieblad van het spaarproduct door. Dit is een overzichtelijk document en zo weet je precies wat je afsluit. Het productinformatieblad van de SME vind je hier (onder de knop details bekijken).
Wil je meer weten over Raisin en de betrouwbaarheid? Check dan onze Raisin review.
CET-1 Ratio
Het CET-1 ratio zegt iets over de betrouwbaarheid van een bank. Helaas kunnen wij geen recent CET-1 ratio van de bank vinden. Wel hebben wij een verouderd CET-1 ratio gevonden. Op 31-12-2021 was het CET-1 ratio 5,7%. Dit is erg laag als je het vergelijkt met de Nederlandse grootbanken of andere buitenlandse banken op Raisin.
Krediet rating
Helaas hebben wij geen recente kredietrating van de SME bank kunnen vinden.
Ervaringen SME bank
Helaas zijn er geen SME bank reviews of van ervaringen van anderen te vinden.
Bronbelasting
Litouwen heft standaard een bronbelasting van 15%. Door een woonplaatsverklaring via Raisin te overleggen, kun je deze verminderen naar 10%. Deze 10% kun je vervolgens weer in box 3 verrekenen met de Nederlandse vermogensbelasting. Echter, als je vermogen onder het heffingsvrije vermogen zit (57.000 euro), dan kun deze bronbelasting niet verrekenen. Ook moet je er rekening mee houden dat dit natuurlijk extra papierwerk is om te regelen tijdens je belastingaangifte.
Conclusie SME bank review
In de basis is de SME bank betrouwbaar en veilig. Ze hebben namelijk een Litouwse bankvergunningen en je spaargeld is gedekt onder het Litouwse depositogarantiestelsel.
Echter zouden wij zelf niet snel in Litouwen gaan sparen en voor deze bank kiezen. Dat heeft de volgende redenen:
- A kredietrating Litouwen. Mocht er een financiële crisis ontstaan, is het risico dat de Litouwse overheid haar depositogarantiestelsel niet meer kan betalen beduidend groter dan bij alternatieve landen (via Raisin) zoals Zweden (AAA) of Frankrijk (AA).
- Ligging Litouwen. Wij weten relatief weinig over Litouwen en vinden de ligging (in de buurt van Rusland) met het huidige conflict een extra risico.
- Bronbelasting. Je moet bronbelasting betalen, wat ten koste gaat van je rendement. Het compenseren van de bronbelasting met de Nederlandse vermogensbelasting is weer een hoop extra papierwerk, waar wij geen behoefte aan hebben.
- De informatie die over de SME bank te vinden is, is beperkt (geen jaarverslag / kredietrating / recent CET-1 ratio).
Dat beetje extra rente dat de SME bank biedt, is naar onze mening het extra risico dus niet waard.
Let op, dit is onze mening, vorm vooral je eigen mening en maak je eigen financiële keuzes.
Overig
Ontwikkelfinancieel tips:
- Vind je het moeilijk om een keuze tussen de verschillende partnerbanken van Raisin te maken? Dat vonden wij wel. Daarom hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven waarin we onze keuzes en afwegingen beschrijven. We denken dat dit erg nuttig is om een weloverwogen keuze te maken. Dit stappenplan vind je hier.
- Vind je het moeilijk om een partnerbank te kiezen? Check dan ons stappenplan om tot een goed onderbouwde keuze te komen.
- Wil je meer weten over onze ervaringen na 1+ jaar sparen bij Raisin? Check onze Raisin ervaringen.
- Wil je meer weten over het aanmeldproces van Raisin? Wij hebben stap voor stap beschreven hoe het aanmeldproces bij ons verlopen is.
Wat vond jij van deze SME bank review? Wat zijn jouw ervaringen met de SME bank? Of heb je een vraag rondom de SME bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.
0 reacties