De Collector bank heeft zowel een aantrekkelijke variabele als depositorente via het Raisin platform. Het kan dus erg interessant zijn om in Zweden te gaan sparen via Raisin en de Collector bank. Maar voordat je je spaargeld bij een vreemde bank zet, wil je natuurlijk eerst het nodige weten over deze bank. Dit wouden wij tenminste toen wij begonnen met sparen bij een buitenlandse bank via Raisin (zie dit artikel voor onze afwegingen). In deze Collector bank review vertellen alles wat je moet weten over de bank en natuurlijk beantwoorden we de vraag: Is de Collector bank betrouwbaar en veilig? Lees snel verder!

Vind je het moeilijk om een keuze tussen de verschillende partnerbanken van Raisin te maken? Dat vonden wij wel. Daarom hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven waarin we onze keuzes en afwegingen beschrijven. We denken dat dit erg nuttig is om een weloverwogen keuze te maken. Dit stappenplan vind je hier.

Raisin heeft momenteel een exclusieve actie (tot 15 juni), waarbij je een welkomstbonus (tot 100 euro) kunt ontvangen bij je registratie. Wil je deze bonus ontvangen? Check hier ons artikel over hoe je deze welkomstbonus kunt ontvangen.

Collector bank

Collector is een van de merknamen van de Norion Bank AB (voorheen Collector bank AB). Onder deze merknaam bieden ze via Raisin spaarrekeningen met een aantrekkelijke rente aan in Nederland. Het bedrijf werd in 1999 opgericht. In 2015 ontvingen ze een Zweedse bankvergunning en werden ze dus een officiële bank. Naast spaarrekeningen bieden ze leningen aan particulieren en credit cards aan.

Van een specialist in noodlijdend krediet (leningen met betalingsachterstanden) heeft het bedrijf zicht ontwikkeld richting een volwaardige bank met particuliere leningen (bijv. hypotheek), spaarrekeningen en bedrijfsleningen. In 2019 hebben ze een strategie wijziging doorgevoerd. Voor 2019 waren ze gefocust op fintech (financial technology) en snelle groei. Na de switch ligt de focus meer op een winstgevende en evenwichtige groei, oftewel dus geen groei ten koste van alles.

Norion bank AB

Zoals beschreven is Norion bank AB, dus het moederbedrijf achter Collector. In 2015 werd het een beursgenoteerd bedrijf met een notering aan de Nasdaq Stockholm. Norion bank biedt op maat gemaakte financieringsoplossingen aan haar klanten. Met Norion bank bieden ze leningen (en andere producten) aan mkb-bedrijven en financieren ze vastgoed. Het merk Norion bank is dus gefocust op financiering voor bedrijven. Het Collector merk focust juist op de particulieren markt met persoonlijke leningen, creditcards en spaarrekeningen.

Hiernaast heeft Norion bank BA het merk Walley. Walley is een van de leidende betalingsmethodes in de Scandinavische landen. Ze bieden winkeliers en hun klanten het “koop nu, betaal later” principe aan. Wij zijn over het algemeen geen fan van het “koop nu, betaal later” principe. Dit kan mensen stimuleren om geld uit te geven wat ze eigenlijk niet hebben en kan zo dus schulden veroorzaken.

Wie zijn de eigenaren van Collector?

Zoals al beschreven is Norion bank AB dus het moederbedrijf achter Collector. De Norion bank AB is beursgenoteerd en heeft dus veel verschillende kleine aandeelhouders. Er zijn echter een aantal grote aandeelhouders van de Norion bank (per 30-09-23).

  • 44.1% Fastighets AB Balder. Dit is een vastgoed bedrijf. Erik Selin (nummer 2 in deze lijst) bezit 34,1% van de aandelen van dit Fastighets AB Balder en 47,8% van het stemrecht.
  • 17.8% Erik Selin. Dit is een Zweedse miljardair die groot geworden is in het vastgoed. Hij is chairman of the Board van de Norion bank AB, heeft een bijna 50% van het stemrecht van Fastighets AB Balder. Erik Selinlijkt dus aan de touwtjes te trekken bij de bank.
  • 6.9% StrategiQ Capital AB
  • 4.6% State Street Bank and Trust Company
  • 3.1% Helichrysum Gruppen AB
  • 2.7% Nordnet Pensionsförsäkring
  • 2.0% JME invest AB

Hoe verdient Collector geld?

Collector is als merk op particulieren gefocust. Jouw spaargeld wordt hoogstwaarschijnlijk dus gebruikt om particulieren/bedrijfsleningen mee te financieren. Op deze leningen ontvangen ze rente-inkomsten en op jouw spaargeld moeten ze spaarrente betalen. Het verschil tussen de inkomende rente en uitgaande rente, zijn verdiensten voor de bank.

Collector spaarrente

Op het moment van schrijven is de variabele spaarrente (08-02-24) bij de Collector bank 3,25%. Doordat ze dit per kwartaal uitbetalen (rente-op-rente), is het effectieve rendement 3,29%. Wil je je spaargeld voor een langere tijd vast zetten, middels een spaardeposito, dan is de rente bij Collector 3,5% voor een 6 of 9 maanden deposito. Check altijd even de meest actuele rente stand op deze website van Raisin.

Wil je spaar meer rentes met elkaar vergelijken? Sparen.com heeft hiervoor een erg handige vergelijkingswebsite.

Is Collector bank betrouwbaar en veilig?

Ja, sparen bij Collector bank is betrouwbaar en veilig (naar onze mening). De bank heeft een Zweedse bankvergunning en staat daarmee onder het strenge toezicht van de Zweedse financiële autoriteiten. Als de bank onverwachts toch failliet gaat, dan is je spaargeld bij de bank gedekt door het Zweedse depositogarantiestelsel. Dit betekent dat jij jouw spaargeld dus gewoon terugkrijgt van de Zweedse overheid (tot equivalent van circa 100.000 euro). Zweden heeft een AAA-kredietrating, dit betekend uitmuntende kwaliteit. Nederland heeft ook een AAA-kredietrating. In de basis staat je geld dus net zo veilig in Zweden als in Nederland. De kans dat Zweden het depositogarantiestelsel niet meer kan betalen is dus erg klein.

Naar onze mening is sparen bij de Collector bank dus betrouwbaar en veilig. Het risico dat de bank failliet gaat, is afgedekt door het Zweedse depositogarantiestelsel. De kans dat Zweden als land failliet gaat, is enorm klein (AAA-kredietrating).  In het Zweedse depositogarantiestelsel zit echter wel een klein valuta risico (voor meer informatie, zie kopje valutarisico). Let op: dit is geen financieel advies: Het is belangrijk om je eigen afwegingen en keuzes te maken.

Tip: Neem het productinformatieblad van Collector door op deze pagina van Raisin (onder paragraaf details). Hierin staan duidelijk de risico’s van het spaarproduct vermeld.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid van Raisin? Check dan onze Raisin review hier.

Credit rating collector bank

Volgens de Nordic Credit Rating heeft de Collector bank een BBB credit rating met een stabiele toekomst. BBB staat voor aanvaardbare kwaliteit. Ter vergelijking: In Nederland heeft de Rabobank een AA- krediet rating, ING een A+ rating en ABN Ambro een A+ rating. A staat voor goede kwaliteit en AA staat voor uitstekende kwaliteit.

CET-1 ratio

Het CET-1 ratio zegt iets over hoeveel risico de bank neemt ten opzicht van haar eigen vermogen. Het zegt dus iets over de betrouwbaarheid van de bank. Het CET-1 ratio van het moederbedrijf Norion bank AB is in Q3 2023 15,1%. Dit lijkt een prima ratio als je het vergelijkt met de Nederlandse grootbanken. Zo heeft ABN Ambro een ratio van 15,3%, ING een ratio van 14,5%, Rabobank een van 16% en de volksbank een CET-1 ratio van 20,3%.

Valutarisico

Bij de Collector bank worden je spaartegoeden in euro’s aangehouden, hierin zit dus geen valutarisico. Ook, als de bank failliet gaat, dan word je uitbetaald in Euro’s door het Zweedse depositogarantiestelsel. Hierbij ontstaat dus geen valutarisico. Dit is begin 2024 verandert, voor 2024 ontstond wel een valutarisico bij het uitbetalen van het depositogarantiestelsel. Het Zweedse depositogarantiestelsel betaalde toen namelijk uit in Zweedse Kronen, ook als je rekening in euro’s werd aangehouden. Dit is gelukkig niet meer het geval.

Collector bank ervaringen van anderen

De ervaringen met de Collector bank zijn een beetje wisselend. Op Trustpilot krijgen ze 3,0 van de 5 sterren (moment van schrijven: januari 2024). Vaak zijn het of mensen die erg tevreden zijn (58%) en 5 sterren geven of mensen die erg ontevreden zijn (29%) en 1 ster geven. De reviews lijken echter vooral te gaan over de “koop nu, betaal later” service. Dit geeft dus geen betrouwbaar beeld van de ervaringen met een spaarrekening bij Collector. Helaas kunnen wij op het internet verder geen spaarbank ervaringen van anderen met de Collector bank vinden.

Conclusie Collector bank review

Sparen bij de Collector bank is naar onze mening betrouwbaar en veilig. Met de beschikbare informatie op het internet, zien wij geen bezwaren, waarom dit niet het geval zou zijn. Waarom zijn wij overtuigd dat Collector bank betrouwbaar is? De Collector bank heeft een bankvergunning en staat daarmee onder streng toezicht. Het risico dat de bank failliet gaat, is afgedekt door het depositogarantiestelsel. Met de AAA-kredietrating van Zweden is het risico dat het land failliet gaat enorm klein. 

Let op: dit is geen financieel advies. Maak altijd je eigen afwegingen en keuzes.

Overig

Tip: Neem het productinformatieblad van het Collector spaarproduct door op deze pagina van Raisin (onder paragraaf details). Hierin staan de risico’s duidelijk vermeld, zodat je goed weet wat je afsluit.

Vond je deze Collector bank review nu nuttig? Meld je dan aan bij Raisin via deze link. Op die manier ontvangen wij een kleine commissie voor dit artikel. Oftewel, jij een nuttig artikel en wij een kleine commissie. Een win-winsituatie dus.

error: Content is protected !!