Inbank review: Is sparen via Inbank betrouwbaar en veilig?

Inbank geeft op dit moment een zeer aantrekkelijke en variabele rente op je spaargeld (via Raisin). In deze Inbank review zetten we al onze bevindingen voor je op een rij. Is de Inbank bijvoorbeeld betrouwbaar? Is het veilig om je spaargeld bij ze te stallen? En wat voor bank is de Inbank precies? Lees het allemaal in onze review.

Inbank

De Inbank is opgericht in 2010 in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De Inbank komt voort uit het Fintechbedrijf Cofi AS. Cofi AS is marktleider in termijncontracten (futures/financiële derivaten) in Estland. In 2015 ontving Cofi AS haar eigen bankvergunning en zijn ze verder gegaan onder de naam Inbank.

Op dit moment is de Inbank actief in 8 landen. In Estland, Letland, Litouwen, Polen en Tsjechië zijn ze daadwerkelijk actief als een volledig actieve bank. In Oostenrijk, Duitsland en Nederland zijn alleen actief via het Raisin platform om spaargeld op te halen.

De Inbank is een innovatieve snelgroeiende bank. Ze focussen zich vooral op het retail bankieren (particulieren). Aan circa 900.000 klanten bieden ze producten zoals deposito’s, kleine leningen (ook koop nu, betaal later), autoleningen, hypotheken. In 2022 hebben ze in Estland een marktaandeel van circa 2%. Ze zijn erg snel groeiend, maar op dit moment, zijn ze dus een relatief kleine speler in de Estse banken sector.

Verdienmodel Inbank

Net als veel andere banken verdient Inbank voornamelijk aan het verschil tussen de rente op leningen die ze uitzetten en de rente op spaarproducten. Een voorbeeld: ze krijgen 5% rente op een autolening die ze uit hebben staan en betalen 3% rente op een variabele spaarrekening, deze 5-3=2% verschil, zijn inkomsten voor Inbank.

Jouw spaargeld dat (via Raisin) op een spaarrekeningen bij Inbank staat wordt gebruikt om particulieren leningen mee te financieren. Kijkend naar de kwartaalcijfers 2023 (Q3), komt het grootste deel van het spaargeld bij Inbank uit Polen (42%), Duitsland (27%) en Nederland (23%). Er zijn dus al een behoorlijk aantal Nederlanders die bij de Inbank sparen.

80% van de rente-inkomsten bij Inbank, komen binnen via partners. Deze 80% wordt weer verdiend met: abonnementen leningen (9%), directe leningen aan consumenten (18%), autoleningen (23%), Groene financiering (zonnepanelen en warmte pompen) (22%) en consumentenfinanciering voor winkeliers (koop nu, betaal later) (28%).

Aandeelhouders Inbank

De Inbank heeft een aantal groot-aandeelhouders die meer als 5% van de aandelen bezitten:

  • Cofi Investeeringud OÜ (25.28%), fonds van Founder en CEO Priit Põldoja.
  • Luciano Orsero 9.21%
  • Andrea Agostinone 8.05%
  • Elio Tomaso Giovanni Cravero 7.62%
  • Roberto de Silvestri 5.41%
  • SCI IN Holding 5.04%

Zoals je kunt zien is de grootste aandeelhouder de CEO en founder Priit Põldoja. Daarnaast valt op dat er een behoorlijk aantal grootaandeelhouders (meer als 5%), personen zijn en geen investeringsfondsen.

Is Inbank betrouwbaar en veilig?

Ja, naar onze mening is sparen, via Raisin, bij Inbank betrouwbaar en veilig. Inbank en Raisin werken als sinds 2016 samen, een behoorlijke tijd dus. Inbank heeft een Estse bankvergunning en staat daarmee onder streng toezicht van de Estse financiële autoriteiten. Mocht de Inbank failliet gaan (dit kan altijd gebeuren, kijk maar naar de kredietcrisis), dan is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd onder het Estse depositogarantiestelsel. Vanwege deze bankvergunning (hierbij moet je aan strenge eisen voldoen) en het Estse depositogarantiestelsel, is naar onze mening het risico om je spaargeld te verliezen zeer beperkt. Sparen bij Inbank is dus relatief betrouwbaar en veilig.

Het enige risico zit naar onze mening in het failliet gaan van de Estse overheid. Mocht de Inbank failliet gaan en de Estse overheid kan haar depositogarantiestelsel niet meer betalen. Dan zou het kunnen zijn dat je je spaargeld kwijt raakt.

Estland is een relatief onbekend land, we horen je denken, hoe groot is de kans dat Estland failliet gaat? Nou die kans is behoorlijk beperkt. Estland heeft een kredietrating van AA-, dit staat voor “uitstekende kwaliteit”. Even ter vergelijking België en Frankrijk hebben ook een AA kredietrating, dit is dus ongeveer vergelijkbaar. Er zijn echter landen met een hogere kredietrating, zo hebben bijvoorbeeld Nederland of Zweden beide AAA-kredietrating.

Wil je meer weten over het Inbank spaarproduct? Neem het productinformatieblad goed door. Zo weet je goed wat je afsluit. Het productinformatieblad van Inbank kun je vinden op deze pagina van Raisin (onder knop details bekijken).

Wil je meer weten over Raisin? Check hier onze Raisin review, we beantwoorden de volgende vraag voor je: Is Raisin betrouwbaar en veilig?

Kredietrating

Helaas kunnen wij geen kredietrating van Inbank vinden op de website of in de jaarrapporten. Erg jammer, want de kredietrating is vaak een goede graadmeter voor de betrouwbaarheid van de bank.

CET-1 ratio

Gelukkig is wel het CET-1 ratio van de Inbank te vinden. Het CET-1 ratio is ook een goede graadmeter rondom de betrouwbaarheid van de bank. Het CET-1 ratio geeft namelijk de verhouding weer tussen het eigen vermogen en de risicogewogen bezittingen. Oftewel hoeveel eigen bezittingen heeft de bank ten opzichte van het totale risico dat de bank loopt.

Het CET-1 ratio van de Inbank is op 31-12-2022, 11,57%. Het ratio op 31-12-23, wordt in het nieuwe jaarrapport bekend gemaakt en laat dus nog even op zich wachten.

Check hier ter vergelijking d CET-1 ratio’s van de Nederlandse grootbanken.

Inbank ervaringen

Helaas is het aantal te vinden klant ervaringen met Inbank beperkt. Er zijn 2 reviews te vinden op Trustpilot. Op basis van 2 reviews kunnen wij helaas geen representatief beeld schetsen van de ervaringen van anderen met Inbank.

Conclusie Inbank review

Naar onze mening komt de Inbank over als een betrouwbare en veilige bank. Wij kunnen geen aanwijzingen vinden dat dit niet het geval is. De Inbank heeft een Estse bankvergunning en staat daarmee onder het strenge toezicht van de Estse financiële autoriteiten. Je spaargeld bij de Inbank is gegarandeerd onder het Estse depositogarantiestelsel tot 100.000 euro. Mocht de Inbank dus failliet gaan krijg je gewoon je geld terug van de Estse overheid. Estland heeft een kredietrating van AA-, wat staat voor uitstekende kwaliteit. De kans dat Estland failliet gaat en ze het depositogarantiestelsel niet meer kunnen betalen, is dus klein. Ook heeft Estland de euro als munt, er ontstaat dus geen valuta risico, mocht de bank failliet gaan.

Concluderend kun je dus een mooi rendement op je spaargeld ontvangen, tegen een beperkt risico.

Een extra ontwikkelfinancieel tip van ons: Neem het productinformatieblad van het Inbank spaarproduct goed door, hierin staat duidelijk vermeld wat de risico’s zijn. Dit productinformatieblad vind je op deze pagina van Raisin (onder knop details bekijken).

Let op: Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes, dit is geen financieel advies. Maak dus altijd je eigen afwegingen.

Wat vond jij van deze Inbank review? Wat zijn jouw ervaringen met de Inbank? Of heb je een vraag rondom de Inbank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *