Bunq bank review & persoonlijke ervaringen: Is Bunq betrouwbaar?

Bunq bank geeft op dit moment een aantrekkelijke rente op een spaarrekening. Maar voordat je je geld bij hun neerzet wil je natuurlijk weten of Bunq betrouwbaar is? In deze Bunq bank review proberen we je een zo goed mogelijk beeld te geven over Bunq en hun spaarrekening. Wij konden relatief weinig overzichtelijke informatie vinden rondom de bank, daarom hebben we al ons eigen uitzoekwerk voor jullie samengevat in deze bunq bank review. Onze belangrijkste vraag in deze review: Is bunq betrouwbaar en veilig? Daarnaast delen we onze persoonlijke ervaringen met de bank.

Naast de Bunq spaarrekening met variabele rente hebben wij ook een 1-jarig deposito via Raisin afgesloten met een zeer aantrekkelijke spaarrente. Wil je meer weten over Raisin? We hebben alles voor je uitgezocht in onze Raisin review.

Over Bunq bank

Bunq is opgericht in 2012 en heeft in 2014 een Nederlandse bankvergunning gekregen, met deze bankvergunning valt het onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Naast bankdiensten bieden ze meer. Zo hebben ze een heel aantal technolgische innovaties in hun bankdiensten verwerkt. Bunq staat namelijk bekend als de online-bank gemaakt door programmeurs. Technologische innovaties en voorruit lopen op IT vlak karakteriseren de bank.

Wat wij tof vinden aan Bunq is dat de klant centraal staat, zo kun je kiezen waarin je wil dat jou spaargeld wordt geinvesteerd. Daarnaast kun je niet rood staan, je kunt dus geen schulden maken bij Bunq (terwijl dit voor veel andere banken een lucratief verdien model is). Ook geeft Bunq duurzaamheidsopties, ze hebben bijvoorbeeld een pakket waarbij voor iedere 100 euro die je uitgeeft een boom wordt geplant, ze geven jou dus de keuze om te bepalen wat er met jou geld gebeurt.

Wie zijn de grootaandeelhouders achter Bunq?

Ali Niknam is een Nederlands-Canadese IT-ondernemer en heeft Bunq in 2012 opgericht. Tot 2021 was Ali Niknam de enige groot aandeelhouder (die tot dan toe 120 miljoen euro in de Bunq bank heeft gestoken). In 2021 haalde Bunq via een investeringsronde een 2e aandeelhouder in huis, namelijk het Britse Pollen Street Capital (private equity fonds), die ruim 10 procent van de aandelen bemachtigden.

Wie is Ali Niknam?

Ali Niknam is een Nederlands-Canadese ondernemer die van Iraanse afkomst is. Hij staat bekend om zijn IT-achtergrond. Voordat hij Bunq in 2012 oprichten heeft hij 2 succesvolle bedrijven opgericht. In 2003 heeft hij het bedrijf TransIP opgericht dat is uitgegroeid tot een van de grootste Nederlandse domeinnaam en hosting bedrijven, in 2014 gaf hij hier de dagelijkse leiding van het bedrijf uit handen. Naast TransIP richt hij in 2007 het datacenter bedrijf, the datacenter group, op. Waarbij hij voornamelijk een rol als aandeelhouder op de achtergrond heeft.

Oftewel Ali Niknam is een erg succesvolle IT-ondernemer. Met de oprichting van Bunq hoopt hij een alternatief te bieden voor de grote banken. Wil je meer weten over Ali Niknam als ondernemer en het ontstaan van Bunq. Hij heeft samen met Siebe Huizinga een boek geschreven over de obstakels en valkuilen die hij tegenkwam op zijn route naar succes, namelijk: Ondernemers hebben nooit geluk. Daarnaast is door Siebe Huizinga het boek Breken met banken geschreven, waarin staat beschreven hoe het idee van de Bunq bank is ontstaan en zijn daarnaast de beginjaren (2012-2015) van Bunq beschreven.

Hoe verdient Bunq geld?

Op dit moment maakt Bunq nog geen winst. Ali Niknam heeft aangegeven dat het laatste kwartaal van 2022 winstgevend is afgesloten en hij verwacht dat 2023 het eerste winstgevende jaar van Bunq gaat worden. Ondanks dat ze geen winst maken verdienen ze natuurlijk wel gewoon geld.

Veel online banken verdienen geld met het doorverkopen van jouw data, dit doet de Bunq bank NIET. Bunq verdient een groot deel van haar omzet via de maandelijkse kosten die klanten voor hun Bunq pakket betalen.

Daarnaast verdienen ze geld doordat ze rendement maken op het vermogen (voornamelijk spaargeld) van de bank. Jouw spaargeld lenen ze weer uit voor bijvoorbeeld hypotheken of leningen aan de centrale banken, voor deze leningen ontvangen ze een rente. Het verschil tussen de rente die jij krijgt en de rente die ze ontvangen op het uitlenen van geld zijn dus inkomsten voor Bunq. Kijkend naar de risk exposure in het jaarrapport van 2022 lijkt Bunq haar vermogen voornamelijk gestald te hebben bij de Centrale Banken, hypotheekleningen en bedrijfsleningen.

Het mooie aan Bunq vinden wij dat je direct invloed hebt op waar Bunq jouw spaargeld in investeerd. Ze hebben namelijk de “Freedom of choice” optie, waarin jij aan kunt vinken waarin je wilt investeren. Je kunt kiezen tussen persoonlijke leningen, persoonlijke hypotheken, groene bedrijven, alle bedrijven, andere bankleningen, staatsobligaties of de Europese Centrale Bank.

Producten en tarieven Bunq

Bunq heeft 4 verschillende abonnementen waar je uit kunt kiezen:

Easy SavingsEasy BankEasy MoneyEasy Green
ParticulierGratis€ 2,99€ 8,99€ 17,99
ZakelijkGratis€ 6,99€ 12,99€ 22,99

Wij hebben Easy savings gekozen, we waren namelijk opzoek naar een spaarrekening met een aantrekkelijke variabele rente. De andere producten zijn voor ons op dit moment niet interressant. De reden hiervoor is dat we niet compleet willen overstappen met onze betaalrekening. We zijn dus alleen opzoek naar een spaarrekening met aanrekkelijke variabele rente. Easy savings is gewoon een simpele spaarrekening, wel belangrijk om te vermelden is dat je maar 2x per maand geld kunt opnemen van je Bunq spaarrekening. Wil je dus geld terugboeken vanuit je Bunq rekening, is het verstandig om even vooruit te denken hoeveel je verwacht nodig te hebben in de komende periode.

Naast Easy Savings heb je 3 opties voor betaalrekeningen via Bunq. Easy bank is de simpelste vorm met weinig extra’s. Vervolgens krijg je bij het Easy Money pakket met een hele hoop handige innovatieve opties zoals: automatische cashbacks, gratis geldopnames, meerdere rekeningen, meerdere bankpassen, “bank like a local”, de bespaar en budgetteer opties en nog veel meer. Het Easy Green pakket heeft dezelfde handige opties als het Easy Money pakket, alleen helpt dit pakket je om CO2 neutraal te worden. Je kunt hiermee je CO2 uitgave in kaart brengen. Daarnaast plant Bunq voor iedere 100 euro die je uitgeeft een boom om zo sneller CO2 neutraal te worden.

Wil je de verschillende pakketten met elkaar vergelijken? Bunq heeft op deze pagina een handig overzicht van de verschillende opties gemaakt.

Bunq rente op spaarrekening

Op het moment van schrijven van dit artikel is de variabele spaarrente op je Bunq spaarrekening 2,46%. Check hier het huidige rente tarief van Bunq.

Is Bunq betrouwbaar?

Ja, naar onze mening kan Bunq als betrouwbaar en veilig beschouwd worden. Ze beschikken over de juiste bankvergunning, staan onder streng toezicht en vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Daarnaast lijken ook de financiele ratio’s op orde. Zie onderstaande uitleg voor meer details.

Bankvergunning

Bunq heeft een Nederlandse bankvergunning en is daarmee een officiële Nederlandse bank. Hiermee staat Bunq onder het strenge toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB). Bunq staat hiermee dus onder hetzelfde strenge toezicht als de Nederlandse grootbanken (Rabobank, ING, ABN AMBRO, etc.).

Depositogarantiestelsel

Mocht de Bunq uiteindelijk failliet gaan (dit kan met alle banken gebeuren) dan worden rekeninghouders bij Bunq beschermd door het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Banktegoeden tot 100.000 euro worden vergoed worden door de Nederlandse overheid. De Nederlandse overheid heeft een AAA-kredietrating en de kredietwaardigheid van Nederland is daarmee van het hoogst niveau. Hiermee is het risico dat je je spaargeld verliest enorm klein, dit zou alleen kunnen gebeuren wanneer zowel Bunq als de Nederlandse overheid op hetzelfde moment failliet gaan. 

Wil je meer weten over de risico’s van een spaarrekening bij Bunq en de bijbehorende dopositogarantie? Dan raden wij je aan op deze Bunq pagina het “informatieblad voor deposanten” eens door te lezen (klik op de link en ga onderop die pagina naar documenten, klik vervolgens op “informatieblad voor deposanten” in de lijst met documenten)

Financiële ratio’s Bunq

Kijkend naar de financiële cijfers lijkt Bunq ook gezond. Bunq heeft een CET-1 ratio 30,3% volgens het 2022 jaarverslag. Het CET-1 ratio geeft de verhouding tussen het eigen vermogen van de bank en de risicogewogen activa. Het CET-1 ratio wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van een bank. Ter vergelijking het CET-1 ratio van de Nederlandse grootbanken waren een stuk lager in 2022 (ING 14,5%; ABN AMBRO 15,3%; Rabobank 16%; Volksbank 20,3%), wel belangrijk om hierbij te vermelden is dat het totale vermogen van deze banken heel veel meer is dan het vermogen van de Bunq, waardoor de grootbanken ook wat meer risico kunnen lopen en zich dus een lager CET-1 ratio kunnen permitteren.

Wil je meer weten over Bunq? Dan is het altijd nuttige om het jaarverslag van de bank door te lezen. Hierin wordt de hele bedrijfsvoering besproken. Check op deze pagina het jaarverslag van Bunq (klik onder op deze pagina op documenten, en klik op “jaarverslag 2022” in de documentenlijst).

Bunq veiligheidsissues de afgelopen jaren in het nieuws

In het nieuws van de afgelopen jaren konden wij de onderstaande issues vinden.

Bunq investeert veel in de beveiliging van hun systemen en de bescherming van hun klantgegevens. Helaas gaat dit niet altijd goed, zo bleken er in 2019 ruim 80 e-mailadressen van bestaande klanten gelekt te zijn. Wel erg positief: Bunq was hier transparant over en gaf aan de veiligheidsmaatregelen te verbeteren. 

In 2018 wist een hacker diverse grootbanken voor lange tijd plat te leggen met een DDos aanval, deze hacker werd door Bunq al eerder opgespoord, voor meer informatie zie deze aflevering van De Wereld Draait Door met Ali Niknam (minuut 05:00 t/m 16:30). De cyberbeveiliging van de Bunq bank lijkt dus zeker op orde te zijn.

Bunq bank reviews bestaande klanten

Op de online review platforms zijn mensen in hun Bunq review over het algemeen erg positief over de bank. Zo krijgt het Bunq op trustpilot (op het moment van schrijven) een gemiddelde score van 3,5/5 met 5400 beoordelingen. Via Google review krijgt Bunq een gemiddelde score van 3,3/5 met 1500 beoordelingen.

Maar zeker niet iedereen is positief over de bank, er zitten ook een heel aantal klachten tussen. Klachten die terugkomen in de reviews zijn:

 • Slechte communicatie (veelal in het Engels beantwoord en er is geen telefonische communicatie mogelijk)
 • Een aantal klanten heeft problemen bij het overstappen van betaalrekening

Echter reageert Bunq bank op alle klachten en lijken ze hun best te doen om een passende oplossing te vinden voor de klachten van hun klanten. Daarnaast is het grootste deel van de reviews positief. Positieve punten die in de reviews worden benoemd zijn:

 • hoge rente op spaargeld
 • Veiligheid
 • Innovatieve vermogen
 • Gebruikersgemak en de handige extra functies die de online bank biedt.

Onze ervaringen met de Bunq spaarrekening

Onze Bunq review: Onze ervaringen met Bunq zijn enorm positief. Het openen van een rekening was binnen 5 minuten gelukt. Vervolgens hebben we nog een paar keer geld op en neer geboekt om te checken of het goed werkt en dit deed het. Daaropvolgend hebben we het deel van ons spaargeld (het variabele deel) op de spaarrekening gestort en momenteel ontvangen we wekelijks een leuke rente op onze rekening.

Een verbeterpunt voor Bunq vanuit ons is dat ze niet de mogelijkheid bieden om je spaarrekening aan een tegenrekening van een andere bank te koppelen. Dit zou na ons inziens de beveiliging nog beter maken.

De online klantenservice van Bunq is een klacht die regelmatig terugkomt vanuit sommige gebruikers. Voor ons is de online klantenservice geen probleem en lijkt hij naar behoren te werken. Met het aanmaken van mijn account stond mijn volledige naam niet helemaal goed vermeld. Je kunt je vraag vervolgens gemakkelijk online stellen aan de klantenservice en binnen 24 uur was de volledige naam correct aangepast. Onze ervaringen met de klantenservice zijn dus positief, alleen vergt het soms wat meer geduld dan een telefonische klantenservice.

Belangrijk is om te beseffen dat je maximaal 2x per maand geld van je Bunq spaarrekening kunt terugboeken. Wij hebben dit probleem opgelost door toch nog een klein bedrag als buffer op onze andere spaarrekening (gekoppeld aan betaalrekening) aan te houden, zodat je geen kleine bedragen van je Bunq spaarrekening af hoeft te halen.

Voor en nadelen van een Bunq spaarrekening (easy savings)

 Voordelen:

 • Aantrekkelijke variabele spaarrente.
 • De opgebouwde spaarrente wordt wekelijks uitgekeerd.
 • Bunq staat onder Nederlands toezicht van de AFM en DNB.
 •  Mocht Bunq failliet gaan wordt je geld (tot 100.000 euro) gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel.
 • Je kunt zelf kiezen waarin Bunq jou geld investeert (freedom of choice).
 • Bunq loopt voorop met innovatieve en technische oplossingen in de bankensector.

Nadelen:

 • Je kunt maximaal 2x per maand geld opnemen van je Bunq spaarrekening.
 • Het is niet mogelijk om je spaarrekening aan een tegenrekening te koppelen.
 • Geen telefonische klantenservice, alleen online klantenservice en vaak wordt gereageerd in het Engels.

Hoe open ik een Bunq spaarrekening?

Het openen van een Bunq spaarrekening is relatief simpel en gaat als volgt:

 1. Ga naar de Bunq website.
 2. Klik op “meld je aan”.
 3. Vul vervolgens je persoonlijke gegevens in.
 4. Download de Bunq app, koppel de app aan je zojuist aangemaakte account.
 5. Verifieer je identiteit aan de hand door het uploaden van een foto van identiteitsbewijs.
 6. Je spaarrekening is geopend! Veel spaar plezier!

Conclusie Bunq bank review

Naar onze mening kan Bunq als betrouwbaar en veilig beschouwd worden. De bank heeft een bankvergunning en staat onder streng toezicht van de Nederlandse Bank. Hiermee is de bank gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Daarnaast zien de financiële ratio’s er prima uit.

De relatief hoge variabele rente in combinatie met een bank die toch onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt heeft ons doen overtuigen om een spaarrekening bij Bunq te openen. Wij zijn tot nu toe erg tevreden.

Belangrijk is wel op te beseffen dat je maar 2x per maand geld van je Bunq spaarrekening af kunt halen. 

Dit is geen financieel advies. We hebben geprobeerd om onze afwegingen zo zuiver mogelijk op te schrijven en delen deze graag met jou. Maar het is belangrijk je eigen afwegingen te maken.

Wij hebben uiteindelijk dus gekozen om naast een 1-jarig deposito via Raisin (check hier onze afweging rondom het sparen via Raisin) een spaarrekening bij de Bunq bank te openen waarbij we een deel van ons spaargeld hebben staan. We hebben zitten twijfelen om dit ook via Raisin te doen (hierbij is de variabele rente 0,1%/0,2%/0,3% hoger) maar we vinden het ook fijn als ons geld onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt en die 0,1% extra rente nemen we dan voor lief. Daarnaast vinden we de innovatieve filosofie van Bunq ook erg intressant, dus uiteindelijk is de keuze op Bunq gevallen. 

Wil je je aanmelden bij Bunq en vond je onze Bunq review nuttig? Meld je dan aan bij Bunq via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie, waarmee je onze website enorm support!

error: Content is protected !!