De Distingo bank biedt aantrekkelijk variabele spaarrentes aan via Raisin. Op het moment van schrijven bieden ze de hoogste variabele rente aan op Raisin. In deze Distingo bank review, vertellen we je alles wat je moet over de bank voordat je een spaarrekening aanvraagt via Raisin. We gaan dieper in op de vraag of Distingo bank betrouwbaar en veilig is. En natuurlijk leggen we je uit wat de Distingo bank is en hoe ze werken.

Vind je het moeilijk om een keuze tussen de verschillende partnerbanken van Raisin te maken? Dat vonden wij wel. Daarom hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven waarin we onze keuzes en afwegingen beschrijven. We denken dat dit erg nuttig is om een weloverwogen keuze te maken. Dit stappenplan vind je hier.

Raisin heeft momenteel een exclusieve actie (tot 15 juni), waarbij je een welkomstbonus (tot 100 euro) kunt ontvangen bij je registratie. Wil je deze bonus ontvangen? Check hier ons artikel over hoe je deze welkomstbonus kunt ontvangen.

Over Distingo Bank

De Distingo bank is een Franse online spaarbank die opgericht is in 2013. De merknaam (Distingo) van de bank is nieuw en bestaat sinds 2023. Voorheen was de merknaam PSA Banque. Distingo valt onder Banque Stellantis France, dit is de Franse bankierstak van de autobouwer Stellantis. Wellicht heb je weleens van Stellantis gehoord? Stellantis is het overkoepelende bedrijf achter een groot aantal automerken. Zoals bijvoorbeeld: Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Peugeot, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel en nog een aantal onbekendere merken.

Distingo biedt veilige online spaarproducten tegen aantrekkelijke rente tarieven.  De kernwaarden van de bank zijn respect, innovatie, transparantie, toegevoegde waarde voor de wereld, veiligheid en flexibiliteit.

Waar verdienen ze geld mee?

Zoals al benoemd is de Distingo bank de financiële tak achter autobedrijf Stellantis. Jouw spaargeld wordt dus gebruikt om de activiteiten van de autobouwers en de leasebedrijven mee te financieren. Waarschijnlijk wordt jou geld dus gebruikt om auto’s mee te leasen en klanten in termijnen te laten betalen. Het rendement op leaseauto’s en termijnverkopen is waarschijnlijk hoger dan de spaarrente die jij ontvangt. Hierdoor is het aantrekkelijk om spaargeld op te halen bij buitenlandse spaarders via Raisin.

Wie zijn de investeerders achter de bank?

Achter de Distingo bank zit dus de Franse spaartak van autobouwer Stellantis. Aandelen Stellantis worden publiekelijk verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE), Euronext Milan (STLAM) en Euronext Paris (STLAP). Er is dus niet één groot aandeelhouder achter Distingo/Stellantis. De aandelen zijn wijdverspreid over een groot aantal aandeelhouders, die ieder een klein percentage Stellantis bezitten. Op het moment van schrijven zijn er een aantal grootaandeelhouders achter Stellantis bekend: Exor NV 14.3% (Nederlands/Italiaanse investeringsmaatschapij), Peugeot-familie 7,1%, BPIfrance participations 6,1% (Investeringsfonds Franse overheid), Dongfeng motor group 3.1% (Chinese autofabrikant), Vanguard group 2.4%, Dodge & Cox 1.1%.

Huidige spaarrente Distingo bank

Distingo bank bied via Raisin alleen een variabele spaarrekening aan (geen deposito rekening). Op het moment van schrijven is deze variabele rente 3,27% per jaar. De rente wordt ieder kwartaal op de spaarrekening bijgeschreven. Doordat deze rente ieder kwartaal wordt bijgeschreven ontstaat een rente op rente-effect, waardoor het effectieve rentetarief 3,31% per jaar is. Check de huidige rente van de Distingo bank op de website van Raisin.

Is de Distingo bank betrouwbaar en veilig?

Ja, na deze Distingo bank review zien wij geen redenen waarom de bank niet betrouwbaar en veilig is. De bank heeft een goede kredietrating en er zijn geen verhalen op internet te vinden die de veiligheid en betrouwbaarheid in twijfel trekken. Maar het kan natuurlijk (zoals bij elke bank) zijn dat de bank failliet gaat. Mocht dit gebeuren dan is je spaargeld bij de Distingo bank gegarandeerd onder het Franse depositogarantiestelsel. Mocht Distingo dus failliet gaat dan ontvang jij jouw banktegoeden (tot 100.000 euro) terug vanuit de Franse staat. De Franse staat heeft een kredietrating van AA, wat staat voor zeer hoge kwaliteit. Vanwege het Franse depositogarantiestelsel en de AA-kredietrating zijn de risico’s dus enorm beperkt. Het enige risico dat wij zien is dat de Franse staat failliet kan gaan en zij daarmee hun depositogarantiestelsel niet meer kunnen betalen. Maar door de AA-rating van Frankrijk lijkt de kans hierop enorm klein.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid van Distingo bank? Dan is het goed om het productinformatieblad van het Distingo spaarproduct door te nemen. Hierin worden de risico’s van het product ook beschreven. Erg belangrijk om zelf te weten wat je afsluit. Dit productinformatieblad kun je vinden op deze pagina van Raisin, onder de paragraaf details.

Wil je meer weten over Raisin’s betrouwbaarheid en veiligheid: Check dan onze Raisin review.

Krediet rating Distingo

De kredietrating van Banque Stellantis France en dus Distingo bank is volgens Moody’s A2. Een kredietrating A staat volgens Moody’s voor hoge kwaliteit.

Ter vergelijking: Rabobank heeft een AA- rating, de Volksbank heeft een A- rating, ABN Ambro heeft een A+ rating en ING heeft een A+ rating. Voorbeelden van andere banken op het Raisin platform zijn Nordax bank (BBB-kredietrating) of de Orange group (achter Orange bank, BBB-kredietrating). AA staat voor “zeer hoge kwaliteit” en BBB staat voor “aanvaardbare kwaliteit”.

CET-1 ratio

Het CET-1 ratio zegt iets over de betrouwbaarheid van de bank. Dit ratio is namelijk de verhouding tussen het kernkapitaal (eigen vermogen) van de bank en de risicogewogen activa. Hoe hoger het CET-1 percentage, hoe conservatiever de bank is gefinancierd. Oftewel er staat meer eigen vermogen ten opzichte van de risico’s die de bank loopt.

Het CET-1 ratio van de PSA banque france was in eind 2022 13,5% (Het CET-1 ratio van 2023 zou binnenkort gepubliceerd moeten worden in het jaarverslag 2023). Ter vergelijking, bij de Nederlandse grootbanken (ING, ABN AMBRO, Rabobank en Volksbank), ligt het CET-1 ratio tussen de 14,5% en 20,3%.

Distingo bank ervaringen

Omdat de merknaam Distingo bank nog relatief nieuw is, zijn hier nog geen klanten reviews of klanten ervaringen van te vinden. Op de website van Distingo staan diverse klanten ervaringen. De ervaringen met Distingo zijn allemaal positief en van iedereen krijgt Distingo 5 sterren. Aangezien dit op de website van Distingo zelf staat en alles positief is, vinden wij het lastig te beoordelen of dit een representatief beeld schetst (het zou kunnen dat Distingo alleen de positieve ervaringen laat zien).

We hebben ook geprobeerd om klant reviews en ervaringen van voormalige merknamen van Distingo te vinden. Maar ook hier is helaas weinig informatie over te vinden.

Wil je meer weten over onze ervaringen met het Raisin platform: Check dan dit artikel waar wij ons aanmeldproces bij Raisin beschrijven.

Conclusie Distingo bank review

De Distingo bank lijkt een betrouwbare en veilige bank. De manier waarop de bank geld verdient (via auto’s/lease) roept bij ons geen bezwaren op. Via het Franse depositogarantiestelsel is tot 100.00 gegarandeerd bij de bank. Met de A kredietrating van Banque Stellantis France en de AA-kredietrating van het Franse depositogarantiestelsel, lijken de risico’s dus enorm beperkt. Andere voordelen van Distingo bank zijn dat Frankrijk ook euro’s heeft, er ontstaat dus geen valutarisico. Daarnaast heeft Frankrijk geen bronbelasting en hoef je dus geen formulieren in te vullen om dit te voorkomen.

Oftewel Distingo bank biedt een zeer aantrekkelijke rente tegen een zeer beperkt risico.

Let op, het is belangrijk om altijd je eigen afwegingen en overwegingen te maken. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

Overig

Tip: Neem deze pagina van Raisin over Distingo even door voordat je een spaarrekening opent. Check op deze pagina ook het productinformatieblad (onder de paragraaf details).

Ben je overtuigd van Raisin en vond je deze Distingo bank review nuttig? Meld je dan aan via deze link. Op die manier ontvangen wij een kleine commissie en hier hoef jij niks voor te betalen, win-win dus.

error: Content is protected !!