CKV Bank review: Is de CKV Bank betrouwbaar?

Check hier ons artikel over de CKV bank. In dit artikel schrijven we een CKV bank review waarin we focussen op de vraag: Is de CKV bank betrouwbaar? Lees snel verder.

Waarschijnlijk ben je bij de CKV bank uitgekomen via het Raisin spaarplatform? Wil je meer weten over Raisin? Check dan de Raisin review hier

Vind je het moeilijk om een keuze tussen de verschillende partnerbanken van Raisin te maken? Dat vonden wij wel. Daarom hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven waarin we onze keuzes en afwegingen beschrijven. We denken dat dit erg nuttig is om een weloverwogen keuze te maken. Dit stappenplan vind je hier.

Raisin heeft momenteel een exclusieve actie (tot 15 juni), waarbij je een welkomstbonus (tot 100 euro) kunt ontvangen bij je registratie. Wil je deze bonus ontvangen? Check hier ons artikel over hoe je deze welkomstbonus kunt ontvangen.

CKV Bank

Geschiedenis

CKV staat voor Centrale Kredietverlening Bank. Dit is een Belgische bank, opgericht in 1956. De bank is opgericht om lokale kredieten te verschaffen met de focus op kredieten voor mensen zonder bankrekening.

In de jaren 70 en 80 heeft de bank een moeilijke periode gehad. In deze moeilijke periode hebben diverse kapitaalinjecties plaatsgevonden. Hierbij kreeg uiteindelijk de Beaulieu-groep (Roger de Clerck) de bank in handen. Sinds de jaren 90 stabiliseerde de bank, werd er weer winst gemaakt en ontstond weer groei.

De laatste jaren is de bank gegroeid door een aantal overnames en fusies. In 2013 fuseerde de CKV bank met de Goffin bank (dat in 2010 door de grootaandeelhouder was aangekocht). Daarnaast nam het in 2017 ongeveer 100 miljoen aan hypotheken over van het Belgische deel van Van Landschot. Ook hebben ze een aantal Spaanse portefeuilles overgenomen (in 2015 van Optima en in 2021 van de Spaanse bank BBVA).

Waar verdient CKV geld mee?

Zoals de naam (Centrale kredietvereniging bank) het als zegt, verdient de bank geld met kredieten. De bank focust zich op kredieten die voor particulieren of ondernemingen moeilijk te verkrijgen zijn en biedt hierbij een oplossing op maat.

Kijkend naar het jaarverslag van 2022 heeft de CKV bank momenteel het grootste deel van haar kredieten uitstaan in hypotheken gedekt door onroerend goed. In totaal heeft de bank circa 1,2 miljard geld uitgeleend. Hier tegenover staat een kern eigen vermogen (eigen geld van de bank) van 103,5 miljoen euro en een totaal gestald kapitaal bij de bank van 735 miljoen euro. Dit zijn voornamelijk variabele/deposito spaarrekeningen.

Simpel uitgelegd verdient de CKV bank dus geld door jouw spaargeld uit te lenen aan particulieren of ondernemers. Het verschil tussen de rente die ze aan jou moeten betalen en de rente die ze krijgen is dus waaraan ze verdienen.

De bank is winstgevend. In 2022 boekte de bank een winst van circa 18,9 miljoen euro, een stijging ten opzichte van 2021 van 3,8 miljoen euro.

Wie zijn de groot aandeelhouders?

De groot aandeelhouder achter CKV is de DATEX NV holding. De groot aandeelhouder achter deze financiële holding is Dominiek De Clerck. Dominiek De Clerck is de jongste zoon van Beaulieu groep oprichter Roger De Clerck.

Is CKV bank betrouwbaar?

De CKV bank heeft als Belgische bank een Belgische bankvergunning. Hiermee staat de bank onder toezicht van de Belgische nationale bank en de Belgische autoriteit voor financiële diensten en markten. Hierdoor kan de CKV bank als betrouwbaar en veilig beschouwd worden.

Tip: Voordat je je aanmeldt bij de CKV bank (via Raisin) adviseren wij je eerst om het productinformatieblad van het spaarproduct door te nemen. Dit kun je vinden op deze pagina van Raisin onder het kopje details.

CET-1 Ratio

In het jaarverslag van 2022 staat dat de bank een kernkapitaal ratio (CET-1) heeft van 14,27%. Dit ratio geeft de verhouding weer tussen het kernkapitaal (eigen vermogen CKV) en de risicogewogen activa (kredieten uitstaand). Dit ratio zegt iets over hoeveel risico de bank loopt ten opzichte van hoeveel eigen geld de bank heeft en dus over de betrouwbaarheid van de bank.

Ter vergelijking de CET-1 ratio’s van de Nederlandse grootbanken zijn iets hoger in 2022 (ABN AMBRO 15,3%; ING 14,5%; Volksbank 20,3%; Rabobank 16%).

Krediet rating België

Mocht de CKV bank toch failliet gaan, dan is uw spaargeld tot 100.000 euro gedekt onder het Belgische depositogarantiestelsel. De Belgische overheid heeft een volgens de S&P kredietstatus een AA kredietrating. Een AA-rating staat voor uitstekende kwaliteit (ter vergelijking Nederland heeft een AAA kredietrating). Het risico dat eerst de CKV bank failliet gaat en vervolgens de Belgisch overheid is dus enorm klein.

Reviews van anderen

Het aantal CKV Bank reviews van anderen dat te vinden is op het internet is beperkt. De bank werkt namelijk vooral met spaarbankagenten (mensen die voor jou je financiën doen). Door dit beperkte aantal ervaringen van anderen is het lastig om een conclusie te trekken. Op trustlocal krijgt CKV bank een gemiddelde beoordeling van een 6,2 (20 reviews), terwijl de bank op Spaargids (6 reviews) een beoordeling van 5,7 krijgt. In positieve zin komen de aantrekkelijke rentes vaak ter spraken. In negatieve zin komt vaak ter spraken dat de bank geen onlineomgeving heeft (Als je een spaarrekening via Raisin aanmaakt heb je dit op de Raisin website natuurlijk wel).

Spaarrente

De huidige spaarrente (moment van schrijven van dit artikel) is 3,05% op een variabele spaarrekening via het Raisin platform. De variabele rente is dus vergelijkbaar met de andere variabele top rentes op het Raisin platform. Op een 1-jarig deposito is de rentestand 2,0%, dit is een stuk minder als je het vergelijkt met de top deposito rentes op het Raisin spaarplatform. Nordax bank heeft bijvoorbeeld een 1-jarig deposito rente van 3,96%.

Het kan zijn dat deze rentestanden verouderd zijn, check op deze pagina de actuele spaarrente van de CKV bank.

Conclusie CKV bank review

Onze conclusie van deze CKV bank review is dat de bank een prima betrouwbare en veilige bank is. Omdat de bank onder het Belgische depositogarantiestelsel (AA-rating) valt, is het risico enorm beperkt. Vanwege de matige reviews en het relatief lage CET-1 ratio zouden wij eerder voor een andere bank kiezen. Zoals bijvoorbeeld de Nordax bank uit Zweden (check hier ons artikel over de Nordax bank) of de Orange bank uit Frankrijk (check hier ons artikel over de Orange bank). Maar het is belangrijk om vooral je eigen overwegingen en keuzes te maken (hier zijn wij niet voor verantwoordelijk), mocht jouw keus op de CKV bank vallen, dan kan dit een prima keus zijn.

error: Content is protected !!