Films, series en documentaires over financiën en geld op NPO Start

NPO Start is een geweldig platform met een breed aanbod aan films, series en documentaires rondom financiën. Het grootste deel van het aanbod zijn documentaires op NPO, daar houden wij juist enorm van. Op deze pagina hebben we de beste kijktips rondom financiën en geld voor je op een rij gezet. Want ja wat is er nu een toffere manier van leren over financiën dan lekker een avondje tv kijken. We hopen dat er wat interessants voor je tussen zit. Veel kijk, leer en ontwikkel plezier!

De financiële wereld

  • De achtste dag is een 1,5 uur durende documentairefilm die de ineenstorting van het Europese financiële stelsel in 2008 belicht, met de nadruk op de reddingsoperatie van Fortis/ABN-Amro. Europese leiders van destijds delen hun perspectieven, angsten en frustraties tijdens de meest kritieke momenten van deze reddingsoperatie.
  • Zwarte zwanen is een documentaire serie waarin journalist Cees Grimbergen de Nederlandse pensioenindustrie onderzoekt. Met een kritische blik analyseert Cees de Nederlandse pensioenindustrie. Interessant als je meer wilt weten over het Nederlandse pensioenstelsel.
  • Follow the money is een Deense serie over de wereld van economische criminaliteit bij banken, op aandelenbeurzen en in directiekamers. De serie kijkt erg makkelijk weg.
  • VPRO Tegenlicht: heeft diverse documentaires over financiële crisissen:
    • Stilte voor de crash (seizoen 2018-2019, aflevering 1). Documentaire over de lessen uit de kredietcrisis met de vraag kunnen we de volgende crisis voorspellen en voorkomen?
    • Bankgeheimen van Joris Luyendijk (seizoen 2014-2015, aflevering 18). Journalist Joris Luyendijk interviewde honderden medewerkers uit de financiële sector en maakt een schets van de ongezonde en op korte termijn gerichte cultuur in de wereld van de financiële handel. Hij schreef hier het boek ”dit kan niet waar zijn” over. In deze documentaire praat Joris verder over zijn bevindingen. Mocht je deze aflevering interessant vinden in Het brein van de bankier (seizoen 2012-2013, aflevering 12) duikt Joris Luyendijk in de hoofden van de meester bankiers (let op er is wel enig overlap met de bankgeheimen aflevering).
    • De biecht van de bankier  (seizoen, 2013-2014, aflevering 12). Een Duitse topbankier deelt openhartig zijn ervaringen en eigen rol in de bankensector en de kredietcrisis.
    • De schuld van de bank (seizoen 2012-2013, aflevering 2).

    Beurs & investeren

    • VPRO Tegenlicht:
        • Handel in voorkennis (seizoen 2021-2022, aflevering 1). Documentaire geeft een inkijkje in de wereld van flitshandelaren.
        • Groen geld (seizoen 2020-2021, aflevering 16). Documentaire over duurzaam beleggen en waar dit groene geld terecht komt.

    Persoonlijke financiën

    • 30 en nooit meer werken is een documentaire over de FIRE (Financial Independence Retire Early) beweging. In de documentaire wordt de visie en leefstijl van verschillende jongeren die met FIRE bezig zijn besproken. Boeiend om te zien hoe verschillende jongeren hun leven inrichten met het doel: financieel onafhankelijk worden.
    • Kasboekje van Nederland, een zesdelige documentaire serie over de financiële geschiedenis van Nederlanders. Hoe gingen Nederlanders vroeger met geld om? En hoe heeft zich dat ontwikkeld tot het heden.
    • Diverse series over hoe mensen met geld omgaan. Interessant om eens andere perspectieven te horen van mensen die veel of juist weinig te besteden:

    Ondernemen

    • Dragons’ Den is een televisieprogramma waarin startende ondernemers hun bedrijfsconcepten en ideeën presenteren aan een groep succesvolle zakenmensen (‘Dragons’). De ondernemers proberen de dragons’ te overtuigen om in hun bedrijf te investeren. Dit programma biedt een interessante inkijk in de wereld van start-ups, investeringen en ondernemerschap.
    • VPRO tegenlicht:
      • Goed geld verdienen (seizoen 2020-2021, aflevering 4). Documentaire over de zoektocht naar nieuwe duurzame bedrijfsmodellen.

    Economische en sociale issues

    • Sander en de kloof Sander Schimmelpenninck, afkomstig uit een welvarende familie, onderzoekt de alsmaar toenemende kloof tussen arm en rijk. Kritisch onderzoekt Sander wat het effect is van het huidige belastingstelsel en of de vermogende klassen niet meer zou moeten bijdragen aan het algemeen belang.
    • VPRO Tegenlicht heeft verschillende documentaires rondom politieke keuzes over financiën:
      • De Chinese dollar (seizoen 2018-2019, aflevering 16). Documentaire over een toekomst waarin de Yuan als wereldreservemunt zou gaan functioneren.
      • Laatste kans voor de euro (seizoen 2017-2018, aflevering 3). Documentaire over een Nederland na de euro.
      • Geldscheppers (Seizoen 2016-2017, aflevering 11). Documentaire over hoe geld wordt gecreëerd voor de stimulatie van onze economie en waar dit geld voor gebruikt wordt.
      • Docu’s over het basisinkomen. Het idee van een basisinkomen is een door de overheid verleend basis salaris dat garant moet staat voor een fatsoenlijke levensstandaard. Een interessante andere kijk op ons huidige economische/toeslagen systeem.

    Over het platform NPO Start

    Het voordeel van NPO start is dat het grootste deel van de films, series en documentaires op dit platform gratis is. Daarnaast merk je dat NPO een publieke omroep is en met overheidsgeld gefinancierd wordt. Hierdoor merk je in de content dat de journalistieke plicht belangrijk is en er ook ruimte is voor alternatieve denkpatronen (niet alleen kijkcijfers zijn belangrijk), wat resulteert in content met over het algemeen veel diepgang. Helaas is tegenwoordig niet alle content meer gratis, voor 3 euro per maand heb je met NPO Plus toegang tot alle films, series en docu’s op het platform en kijk je reclamevrij. Maar ook zonder NPO Plus is het aanbod gratis films, series en docu’s nog enorm.

    Tips financiële content andere streamingsplatformen

    Ben je op zoek naar nog meer tips over interessante content rondom financiën, geld en ondernemen? Per streamingsplatform hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet: