De DHB bank biedt een aantrekkelijke variabele- en deposito rente aan. Helemaal als je het vergelijkt met de Nederlandse grootbanken. De bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en daarnaast bieden ze een aantrekkelijke SolidExtra Depositorekening aan. Hierbij kun je flink profiteren van rente stijgingen, maar is het risico op rente dalingen gelimiteerd. Al met al dus een interessante optie om je spaargeld neer te zetten. Maar voordat jij je spaargeld bij een vreemde bank neerzet wil je natuurlijk eerst van alles over de bank weten. Is bijvoorbeeld sparen via de DHB Bank betrouwbaar en veilig? Wij hebben het voor je onderzocht in deze DHB Bank review.
DHB Bank
De DHB bank is een kleinschalige Nederlandse bank, die is opgericht in 1992. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Rotterdam en ze hebben een Nederlandse bankvergunning. Hiernaast zijn ze actief in België, Duitsland en Turkije. Sinds de oprichting in 1992 is de bank flink gegroeid. Ze zijn van 8,3 miljoen Euro activa (1992) naar 1,8+ miljard euro activa (2023) gegroeid. Maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een ABN AMBRO met 378 miljard euro activa (2023) is de DHB bank dus nog steeds een erg kleine bank.
Als we naar het jaarverslag van 2023 kijken zien we dat het verdienmodel van de bank voornamelijk is gebaseerd op traditioneel consumenten bankieren. Oftewel ze ontvangen geld van spaarders (voornamelijk van Duitse en Nederlandse spaarders). In ruil daarvoor betalen ze de spaarder rente. Vervolgens lenen ze een deel van dit geld weer uit aan bedrijven en consumenten (voornamelijk bedrijven bij DHB bank), daarvoor ontvangen ze rente. Het verschil tussen de rente die ze ontvangen en de rente die ze moeten betalen is omzet voor de DHB bank.
Wie zijn de eigenaren van de DHB bank?
De oprichters en aandeelhouders van de DHB bank zijn HCBG Holding en de Halkbank. HCBG Holding heeft 70% van de aandelen en de Halkbank heeft 30% van de aandelen.
HCBG holding is een investeringsmaatschappij waarvan de Turkse Halit Cıngıllıoğlu de eigenaar is. Met een meerderheid van de aandelen in de DHB bank (70%) is hij uiteindelijk dus de baas van de DHB bank.
De Turkiye Halk Bankasi A.S. (Halkbank) is een Tukse Staatsbank die sinds 1933 bestaat. De aandelen van de bank worden op de Turkse beurs verhandeld, echter heeft de Turkse overheid een meerderheidsbelang van 75,3% in de bank. In het verleden is de Halkbank wel eens negatief in het nieuws geweest rondom Iran (zie wikipediapagina van de Halkbank).
Spaar producten DHB bank
Wil je sparen bij de DHB bank dan hebben ze verschillende soorten spaarrekeningen:
- DHB S@aveOnlinerekening = standaard spaarrekening met flexibele rente.
- DHB CombiSpaarrekening = spaarrekening met een (hogere) flexibele rente, waarbij je 33, 66 of 99 dagen van tevoren aan moet geven wanneer je geld op wil nemen. In ruil voor het feit dat je niet direct bij je geld kunt, krijg je dus een hogere variabele rente.
- DHB MaxiSpaarrekening = standaard depositorekening, waarbij je je geld en de rente voor een bepaalde tijd vastzet.
- Solidextra Depositorekening = depositorekening waarbij je profiteert van de stijgingen in de Euribor-rente (gemiddelde rentetarieven waartegen grote Europese banken leningen aan elkaar verstrekken). Je ontvangt een dus een minimale basisrente. Maar is de Euribor-rente hoger? Dan ontvang je deze hogere rente.
DHB Bank rente
De DHB bank biedt verschillende spaarrekeningen aan met verschillende spaarrentes. Zie hieronder de rente bij de DHB Bank (laatste update: Maart 2025):
- DHB S@aveOnlinerekening= 2,0% (Welkomstactie voor nieuwe klanten van 2,3%, voor eerste 3 maanden)
- DHB CombiSpaarrekening 33 dagen = 2,05%
- DHB CombiSpaarrekening 66 dagen = 2,10%
- DHB CombiSpaarrekening 99 dagen = 2,15%
- DHB MaxiSpaarrekening = tussen 2,3% en 2,4% voor een periode van 1 tot 5 jaar.
- Solidextra Depositorekening = basisrente van tussen 1,5% en 1,8% voor een depositoperiode van 2 tot 5 jaar. Of (mits deze hoger is) de 3 maanden Euribor rente + 0.05%. Momenteel is de 3M Euribor rente rond de 2,5%.
Check voor de meest actuele spaarrente altijd even de website van de bank. Ben je nieuw bij de DHB Bank? Dan bieden ze je via deze link een nog aantrekkelijkere rente (welkomstactie).
Is sparen via DHB Bank betrouwbaar en veilig?
Ja, naar onze mening is sparen via de DHB Bank betrouwbaar en veilig. De DHB Bank heeft een Nederlandse bankvergunning. Hiermee staan ze onder het strenge toezicht van de Nederlandse financiële autoriteiten. Ook vallen ze hiermee onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
De DHB Bank is een Nederlandse bank met Turkse banden en aandeelhouders. Om deze reden zouden wij ons voor kunnen stellen dat de Nederlandse overheid, in geval van een financiële crisis, minder haar best doet om de DHB Bank overeind te houden. Ook omdat het een relatief kleine bank is en de effecten voor het Nederlandse financiële systeem daarom minder groot zullen zijn dan bij bijvoorbeeld een ABN AMBRO.
Mocht het echter gebeuren dat de DHB Bank failliet zou gaan (dit kan met iedere bank gebeuren). Dan is tot 100.000 euro gedekt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Hiermee wordt dit risico dus eigenlijk afgedekt. Het andere risico dat wij zien is dat zowel de DHB Bank failliet gaat en het Nederlandse depositogarantiestelsel niet meer uit kan betalen. De kans hierop is ons inziens niet zo groot (vanwege: AAA kredietstatus van Nederland). De risico’s zijn naar onze mening dus erg beperkt en wij zouden ons spaargeld wel bij de DHB bank durven te stallen.
Maak voor jezelf echter altijd je eigen afweging en vorm je eigen mening.
Kredietrating
Helaas is er geen recente kredietrating van de DHB bank te vinden.
CET-1 ratio
Het CET-1 ratio geeft de verhouding weer tussen het kernkapitaal van een bank en de risicogewogen activa. Het zegt iets over hoeveel risico de bank neemt met het spaargeld van haar spaarders en dus hoe conservatief of agressief de bank is gefinancierd. Het CET-1 ratio van DHB bank is 18,06% (31/12/2023). Dit is relatief hoog. Check ter vergelijking hier de CET-1 ratio’s van de Nederlandse grootbanken.
DHB Bank ervaringen
Helaas zijn er weinig reviews of ervaringen met de DHB bank op het internet te vinden. Op Trustpilot krijgen ze een score van 3,0 uit 5 (maart 2025), maar dit is gebaseerd op 3 ervaringen/reviews. Dit geeft dus geen representatief beeld.
In de ervaringen lezen we dat dat het overboeken van geld naar een andere rekening één werkdag kan duren. De DHB bank geeft hierop als reactie dat vanaf januari 2025 overboekingen van je tegenrekening (bijvoorbeeld lopende rekening bij Rabobank) direct op je DHB spaarrekening staan en dat vanaf oktober 2025 overboekingen van je DHB spaarrekening direct op je tegenrekening staan.
De DHB bank reageert netjes op iedere ervaring/review en de klantenservice lijkt met de aangedragen feedback ook echt de bankprocessen te willen verbeteren.
Als we de ervaringen/reviews van de DHB Bank lezen is onze indruk: de bank is druk bezig om alle processen te digitaliseren en te verbeteren, om zo een betere klantervaring te geven. Echter is het een relatief kleine bank en kost dit dus tijd. Zeker nog niet alles loopt dus optimaal.
Conclusie DHB bank bank review
De conclusie van deze DHB bank review is dat de DHB Bank betrouwbaar en veilig is. De bank heeft een Nederlandse bankvergunning en staat daarmee onder het strenge toezicht van de Nederlandse financiële autoriteiten. Daarnaast heeft de bank prima financiële ratio’s en een goed CET-1 ratio. Helaas is er geen kredietrating beschikbaar. Mocht de bank failliet gaan, dan is je spaargeld gedekt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel (tot 100.000 euro). Het risico is ons inziens dus erg beperkt en wij zouden ons spaargeld wel bij de DHB bank neer durven te zetten. Zie onderstaand de voor- en nadelen die wij zien van sparen bij de DHB Bank.
Let op elk land en bank kan failliet gaan, vorm dus altijd je zelf oordeel en maak een zorgvuldige afweging.
Voordelen
- Relatief hoge variabele- en depositorente bij een Nederlandse bank.
- Interessant spaarproduct (Solidextra Depositorekening), waarbij je flink kunt profiteren van rente stijgingen, maar het risico op rente dalingen gelimiteerd is.
- Tot 100.000 euro gedekt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel (AAA kredietrating).
- Geen valutarisico.
- Geen bronbelasting.
- CET-1 ratio 18,06% (31/12/2023). Dit is relatief hoog.
Nadelen
- Het risico van sparen via DHB bank schatten wij wat hoger in vergeleken met de Nederlandse grootbanken. Redenen hiervoor zijn:
- Geen kredietrating beschikbaar
- Relatief kleine bank
- Weinig ervaringen van andere spaarders beschikbaar. De processen voor bijvoorbeeld het openen van een rekening lijken nog niet optimaal te zijn.
- Het kost wat administratief werk om een rekening bij de DHB bank te openen (net als bij iedere andere bank).
Overige
Naast deze DHB Bank review hebben wij een groot aantal artikelen geschreven over andere Nederlandse of buitenlandse banken met een aantrekkelijke spaarrente. Check hier het overzicht van al onze artikelen rondom sparen. Wil je bijvoorbeeld sparen via een Nederlandse bank? Dan kan een spaarrekening bij Bunq wellicht ook aantrekkelijk zijn. Check hier onze bunq review.
Wat vond jij van deze DHB bank review? Wat zijn jouw ervaringen met DHB bank? Of heb je een vraag rondom de DHB bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.