Trade Republic review: Is sparen via Trade Republic betrouwbaar?

Trade Republic biedt een aantrekkelijke rente aan op spaargeld. Helemaal als je het vergelijkt met de Nederlandse Grootbanken. Maar voordat jij je spaargeld bij hun stalt, wil je natuurlijk graag weten hoe het zit met de betrouwbaarheid en veiligheid van sparen bij Trade Republic. In deze Trade Republic review, vertellen we je alles wat je moet weten rondom sparen bij dit platform. En gaan we dieper in op de vraag: Is sparen via Trade Republic betrouwbaar en veilig?

Trade Republic

Trade Republic is een Duits bedrijf dat is opgericht in 2015 (hoofdkantoor Berlijn). Het is opgericht door natuurkundige Thomas Pischke, filosoof Christian Hecker en computerwetenschapper Marco Cancellieri. De oorspronkelijke naam was Neon Trading. Dit verwijst naar de term “neo-broker”. Een “neo-broker” is een moderne online broker, die beleggen op een toegankelijke (eenvoudig, begrijpelijk en goedkoop) manier mede mogelijk maakt.

Van origine is Trade Republic een broker, het is dus een platform waar je kunt beleggen (bijvoorbeeld Aandelen, ETF’s of obligaties). Daarnaast bieden ze ondertussen ook diensten aan voor sparen en betalen. Het bedrijf heeft ondertussen 4 miljoen gebruikers in 17 Europese landen, met meer dan 35 miljard aan activa in beheer (cijfers van juni 2024)

Wie zijn de aandeelhouders?

Sinds de oprichting in 2015 zijn er een heel aantal investeringsrondes geweest, waarbij ze kapitaal hebben opgehaald om verder te kunnen groeien. Trade Republic is dus geen beursgenoteerd bedrijf. De investeerders achter Trade Republic zijn:

  • Sequoia Capital
  • Thrive Capital
  • Technology Crossover Ventures
  • Project A Ventures
  • Ontario Teachers’ Pension Plan
  • Accel
  • Founders fund
  • Creandum
  • Temasek Holdings
  • SoftBank Vision Fund 2

De meeste namen zul je waarschijnlijk niet kennen (wij in ieder geval niet). Maar het zijn allemaal durfkapitaal investeringsfondsen. Oftewel investeringsfondsen die al in een vroege fase van de ontwikkeling van een bedrijf investeren.

Spaarrente Trade Republic

Momenteel is de variabele spaarrente van Trade Republic 3,75% (juni 2024). Deze rente wordt maandelijks uitbetaald. Check altijd even de laatste rentestand op hun website.

Trade Republic geeft aan dat hun spaarrente is gekoppeld aan de rente bij de Europese Centrale Bank (zie dit filmpje, vanaf 0:30). Ze geven aan dat ze deze rente 1 op 1 (zonder enige marge) door zetten naar hun klanten. Dit komt overeen met de rente standen van de afgelopen periodes (12 juni is de depositorente van de ECB van 4% naar 3,75% verandert. Ook bij Trade Republic is de spaarrente op 12 juni van 4% naar 3,75% verandert).

Let op: Deze rente geldt voor maximaal 50.000 euro. Heb je dus 60.000 euro spaargeld bij Trade Republic staan, dan ontvang je over de laatste 10.000 euro geen maandelijkse rente.

Hoe verdienen ze geld?

Als Trade Republic de rente van de ECB 1 op 1 (zonder marge) doorzet, wat is dan hun verdienmodel? Voor niets gaat de zon op toch? Wij verwachten dat Trade Republic dit doet om meer gebruikers op hun beleggingsplatform te krijgen. Als je al een beleggingsrekening hebt bij het platform is de stap om via hun te gaan beleggen natuurlijk een stuk lager. Ook creëren ze extra naamsbekendheid, waardoor nieuwe beleggers eerder voor hun platform zullen kiezen.

Wij verwachten dat het sparen Trade Republic dus geen geld oplevert (misschien wel geld kost), maar dat het vooral een manier is om meer actieve beleggers op hun platform te krijgen. Op die manier winnen ze marktaandeel. Uiteindelijk zit hun verdienmodel in de beleggingen. Ze krijgen betaald voor iedere order die beleggers op hun platform plaatsen.

Is sparen via Trade Republic betrouwbaar en veilig?

Ja, naar onze mening is sparen bij Trade Republic betrouwbaar en veilig. Je spaargeld valt, via een van de partnerbanken, onder het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel. De partnerbanken van Trade Republic hebben allemaal een A of AA kredietrating, de kans dat deze omvallen is dus klein. Maar let op een bank kan altijd failliet gaan. Mocht dit gebeuren dan is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd via het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel. Ierland heeft een AA kredietrating en Duitsland heeft een AAA kredietrating. De kans dat deze landen het depositogarantiestelsel niet meer kunnen betalen is dus enorm klein. In onze ogen een theoretisch risico.

Is Trade Republic een bank?

Sinds eind 2023 heeft Trade Republic een eigen bankvergunning. Hiermee is het dus een volwaardige Duitse Bank (Trade Republic Bank genoemd). De Trade Republic bank staat hiermee onder het strenge toezicht van de BaFin (Duitse financiële toezichthouder). Ook valt de bank hierdoor onder het Duitse depositogarantiestelsel (tot 100.000 euro gegarandeerd door de Duitse overheid).

Let echter op: momenteel wordt je spaargeld bewaard op een omnibus trustrekening (derdenrekening) bij een van de volgende banken:

  • Deutsche bank AG (Duitse depositogarantiestelsel)
  • J.P. Morgan SE (Duitse depositogarantiestelsel)
  • Citibank Europe plc (Ierse depositogarantiestelsel)
  • HSBC Continental Europe S.A. (Ierse depositogarantiestelsel)

Met een eigen Trade Republic Bank zou het ons eigenlijk logisch lijken dat je spaargeld ook bij deze bank gestald staat. Dit is echter op het moment van schrijven van dit artikel (juni 2024) dus nog niet het geval. Wellicht komt dit in de toekomst nog. Check op deze pagina van Trade Republic (onder het kopje “is mijn geld beschermd?”) of dit verandert is en bij welke banken het spaargeld gestald wordt.

Wat is een omnibus trustrekening (derdenrekening)?

Een omnibus rekening is een bewaarrekening waarbij het geld (de activa) van meerdere gebruikers wordt gecombineerd op één rekening. Dit is een tegenhanger van de traditioneel gescheiden rekeningen. De voordelen van een omnibus rekening zijn:

  • Operationele efficiëntie: één rekening vereenvoudigt de transactieverwerking.
  • Kostenbesparing: voortvloeiend uit een betere operationele efficiëntie dalen de administratieve kosten.
  • Verbeterde liquiditeit: Het samengevoegde geld (activa) op één rekening biedt banken meer flexibiliteit en mogelijkheden voor handels/investerings activiteiten.

Er zitten echter ook een aantal nadelen/risico’s aan een omnibus rekening:

  • Gebrek aan transparantie: Het maakt het moeilijk om specifiek geld (activa) van één gebruiker te volgen. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid over het eigendomsrecht.
  • Risico op illegale activiteiten: Vanwege de gedeelde structuur en anonimiteit wordt het soms gebruikt om de identiteit te verbergen (voor illegale activiteiten).
  • tegenpartij risico: Afhankelijkheid van de bewaarder van de omnibus rekening. Als de bewaarder in financiële problemen komt, kan het samengevoegde geld (activa) in problemen komen.
      Omnibus-rekening-VS-gescheiden-rekening

      Hoe werkt sparen via Trade Republic?

      Je spaargeld bij Trade Republic wordt gestald bij een partnerbank van Trade Republic (Deutsche bank AG, J.P. Morgan SE, Citibank Europe plc HSBC Continental Europe S.A.). Deze banken hebben een Duitse of Ierse bankvergunning en hiermee valt je spaargeld onder het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel en is het tot 100.000 euro gegarandeerd (let op je krijgt maar over tot 50.000 euro rente bij Trade Republic).

      hoe-werkt-sparen-bij-trade-republic

      Kun kiezen via welke partnerbank je wilt sparen bij Trade Republic?

      Nee, je kunt helaas niet kiezen via welke partnerbank je wil sparen bij Trade Republic. Wij hebben zelf een account aangemaakt en we kregen direct een rekening bij HSBC Continental Europe. Je kunt in de app niet meer veranderen via welke partnerbank je wilt sparen. Eigenlijk wel jammer, wij vallen nu onder het Ierse depositogarantiestelsel. Als we zelf hadden mogen kiezen, hadden we voor het Duitse depositogarantiestelsel gekozen.

      Krediet ratings partnerbanken

      De kredietrating van een bank zegt iets over de betrouwbaarheid van de bank. In de kredietrating is de kredietwaardigheid van de bank bepaald en dus de kans dat deze omvalt.

      De partnerbanken van Trade Republic hebben de volgende kredietrating:

      • Deutsche bank AG: A- (Fitch, juli 2023)
      • J.P. Morgan SE: AA (Fitch, juni 2024)
      • Citibank Europe plc: A+ (Fitch, september 2023)
      • HSBC Continental Europe S.A.: AA-(Fitch april 2024)

      Dit zijn allemaal prima kredietrating en vergelijkbaar met de Nederlandse grootbanken. Ter vergelijking: Rabobank heeft een AA- rating, de Volksbank heeft een A- rating, ABN AMRO heeft een A+ rating en ING heeft een A+ rating.

      Let op de kredietrating geeft echter absoluut geen garantie. Iedere bank kan failliet gaan.

      Geblokkeerde rekening

      Als je een rekening opent bij Trade Republic, vragen ze je om er mee in te stemmen dat je geld op een geblokkeerde rekening bewaard wordt. Zie onderstaand screenshot. Toen wij dit lazen wouden we graag weten wat zo’n geblokkeerde rekening dan betekent. Het betekende het volgende: “Geblokkeerd betekend dat Trade Republic zelf geen toegang heeft tot de rekening. Gebruikers hebben wel altijd toegang en kunnen altijd uitboeken.”

       

      toestemming-voor-geblokkeerde-rekening-trade-republic

      Vermogensbelasting Trade Republic: Wordt spaargeld gezien als banktegoeden of als beleggingen?

      Aangezien Trade Republic zich voornamelijk focust op beleggers, vroegen wij ons af of de Nederlandse belastingdienst dit spaargeld ziet als “banktegoeden” of als “beleggingen en andere bezittingen”. Over banktegoeden (2024: 1,03%) betaal je namelijk een veel lager percentage vermogensrendementsheffing, dan over beleggingen (2024: 6,04%). Kom jij met je spaargeld/vermogen boven de heffingsvrije grens uit? Dan kan dit dus een behoorlijk verschil in belasting betekenen.

      Trade Republic geeft aan dat spaargeld op je rekening fiscaal gezien wordt als “contant geld” en dus valt onder de categorie “banktegoeden”. Ook hebben wij kort even met de belastingdienst gebeld. De conclusie was: spaargeld (oftewel “niet geïnvesteerde cash”) bij Trade Republic valt onder het lage tarief (banktegoeden).

      Bronbelasting

      In zowel Duitsland als Ierland betaal je geen Bronbelasting. Over je spaargeld bij Trade Republic betaal je dus geen bronbelasting. Je hoeft alleen je spaartegoed op te geven in box 3.

      Trade Republic ervaringen

      Wat zijn de ervaringen van anderen met Trade Republic? Op trustpilot staan op dit moment (juni 2024) 18.000 Trade Republic reviews. Gemiddeld scoren ze 3,8/5. Een prima scoren, maar zeker nog ruimte voor verbetering.

      Als we de ervaringen van andere combineren met onze eigen ervaringen komen we tot de volgende voor- en nadelen:

      Voordelen:

      • Hoge rente
      • Eenvoudige app
      • Aanmeldproces verloopt snel en soepel.

      Nadelen:

      • Geen storting via iDEAL mogelijk, alleen overschrijving per bank
      • Stortingen worden geweigerd als ze van een en-ofrekening komen of naam niet voluit is geschreven. De naam moet precies overeenkomen.
      • Klantenservice kun je niet telefonisch kunt bereiken, alleen via mail.

      69% van de ervaringen zijn 5/5 sterren, terwijl 15% 1/5 sterren geeft. Het percentage slechte beoordelingen vinden wij relatief hoog en als je de slechte reviews leest, zijn sommige toch zorgwekkend. Vooral die rondom de slechte klantenservice.

      Conclusie Trade Republic review

      De conclusie van deze Trade Republic review is dat sparen bij Trade Republic in de basis betrouwbaar een veilig is. De partnerbanken hebben een goede kredietrating (A of AA), de kans dat deze omvallen is dus klein. Mocht dit gebeuren dan ben je hier via het Ierse of Duitse depositogarantiestelsel tegen beschermd. Met een kredietrating van AA (Ierland) en AAA (Duitsland) is de kans dat deze landen hun depositogarantiestelsel niet meer kunnen betalen in onze ogen een theoretisch risico.

      Sparen bij Trade Republic heeft in onze ogen ook een aantal nadelen. De slechte klanten service en het relatief grote aantal mensen met een negatieve ervaring, baart ons zorgen. Maar het grootste nadeel vinden wij dat je geld op een Omnibus Trustrekening wordt gestald. Volgens Trade Republic is dit allemaal veilig en dit geloven wij graag. Maar als er echt stront aan de knikker is, dan zijn wij benieuwd of het allemaal goed werkt.

      Wij durven nog niet al ons spaargeld bij Trade Republic te stallen (ook al is dit rente hier op het moment het aantrekkelijkst). Vandaar dat wij het verdeeld hebben over Trade Republic, Raisin (lees hier onze uitgebreide Raisin review.) en onze traditionele Rabobank rekening. Let op: dit is geen advies, doe altijd je eigen research en maak je eigen afwegingen. Alleen je bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

      Overige tips

      • Als je een account hebt aangemaakt, let op dat je de rente aan zet. Dit moet je handmatig in de app doen. Anders ontvang je geen rente.
      • Lees deze pagina van Trade Republic door, waarin ze meer vertellen over de betrouwbaarheid en veiligheid.

      Vond je deze Trade Republic review nu nuttig? En wil je je aanmelden bij Trade Republic? Meld je dan aan via deze link. Op die manier ontvangen wij een kleine commissie van Trade Republic, waarmee we deze website in stand kunnen houden.