Resurs bank biedt een aantrekkelijke spaarrente aan via Raisin. Voordat jij start met sparen bij een buitenlandse bank die je niet kent, wil je natuurlijk eerst gedegen onderzoek doen. Wij tenminste wel. In deze Resurs bank review vertellen we je dan ook alles wat je moet weten over de bank. Is sparen bij de Resurs bank betrouwbaar? Hoe zijn de ervaringen met de bank? En hoe zien de financiële ratio’s eruit? Lees dus snel verder!

Raisin heeft momenteel een exclusieve actie (tot 21 april 2025), waarbij je een welkomstbonus (tot 200 euro) kunt ontvangen bij je registratie. Wij hebben een artikel geschreven hoe je deze welkomstbonus kunt ontvangen en wat de voorwaarden zijn (zodat jij deze bonus niet per ongeluk mis loopt).

Wil je meer over Raisin weten? Wij hebben naast deze Resurs Bank review nog diverse andere artikelen geschreven. Zoals een Raisin review, een stappenplan voor het kiezen van een bank of diverse andere partnerbank reviews. Check hier het overzicht van al onze artikelen rondom Raisin.

Resurs Bank

De Resurs bank is een Zweedse bank die is gevestigd in Helsingborg. De bank heeft circa 700 werknemers en heeft circa 6 miljoen particuliere klanten. De bank is actief in de 4 Scandinavische landen: Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Binnen de particuliere markt focussen ze zich op persoonlijke leningen, creditcards en spaarrekening. Op de zakelijke markt focussen ze zich op de e-commerce en retail markt. Daarnaast zijn ze actief in “factoring”. Bij Factoring dragen ondernemers hun facturatie en debiteurenrisico over aan Resurs (factoringmaatschappij). Zo hoeft de ondernemer dus niet te wachten totdat zijn facturen zijn betaald, maar krijgt hij meteen betaald door Resurs. Hierdoor loopt de ondernemer niet het risico dat klanten niet betalen. Resurs loopt nu dit risico, maar hiervoor ontvangen ze uiteraard een vergoeding.

De geschiedenis van Resurs gaat terug naar 1977, waar het starten met radio en TV. In 1983 werd de financiële tak Resurs Finans opgericht en in 2001 ontving de Resurs Bank haar bankvergunning.

Wie zijn de eigenaren van Resurs Bank?

In juni 2024 heeft Ronneby UK limited een bod gedaan aan de aandeelhouders van Resurs (het was beursgenoteerd). Ronneby heeft daarmee met 87,7% (31/12/2024) van de aandelen bemachtigd en is daarmee de grootaandeelhouder.

Ronneby UK Limited is een consortium (samenwerking) tussen CVC en Waldakt. CVC (Citicorp Venture Capital) behoort tot de top 5 grootste private-equity bedrijven. Waldakt AB is een dochterbedrijf van SIBA invest. Siba Invest is het familie investeringsfonds van de familie Bengtsson.

Resurs Bank rente

De variabele spaarrente bij de Resurs Bank (via Raisin) is op dit moment 2,28% (april 2025). Op een 1-jarige deposito is deze momenteel 2,10% en op een 2-jarige deposito 2,35% (april 2025). Check altijd even de meest actuele rente via deze pagina.

Is sparen via Resurs Bank betrouwbaar en veilig?

Ja, naar onze mening is sparen via Resurs bank betrouwbaar en veilig. Resurs heeft een Zweedse bankvergunning en staat daarmee onder het toezicht van de Zweedse financiële autoriteiten. Met deze Zweedse bankvergunning valt de bank onder het Zweedse depositogarantiestelsel. Daarmee is een bedrag tot 1.050.000 SEK (equivalent in euro’s afhankelijk van wisselkoers) gedekt. Let op een bank kan altijd failliet gaan. Mocht de Resurs bank failliet gaan, dan ontvang jij jouw spaargeld dus terug via het Zweedse depositogarantiestelsel. Dit risico is eigenlijk dus afgedekt met het depositogarantiestelsel. Het enige echte risico dat wij zien is dat zowel de Resurs bank failliet gaat, als de Zweedse overheid haar depositogarantiestelsel niet meer kan betalen. Zweden heeft een uitstekende AAA kredietrating (vergelijkbaar met Nederland). De kans dat dit gebeurd schatten wij niet zo hoog in. Wij zouden sparen bij Resurs bank dus wel aandurven.

Voordat je een rekening opent bij Resurs Bank (via Raisin) adviseren wij je om het productinformatieblad van het spaarproduct goed door te nemen. Deze vind je hier (onder kopje details).

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid en veiligheid van Raisin? Dan adviseren wij je om onze Raisin review door te nemen.

Kredietrating

De kredietrating van Resurs Bank is BBB- (NCR, maart 2025) met een stabiel vooruitzicht. BBB staat voor voldoende kredietwaardigheid. Check ter vergelijking hier de kredietratings van de Nederlandse grootbanken.

CET-1 ratio

Het CET-1 ratio van Resurs Bank is 13,9% (31/12/2024). Het CET-1 ratio zegt iets over de betrouwbaarheid van de bank. Het geeft namelijk aan hoeveel risico de bank neemt met haar kapitaal. Check ter vergelijking hier het CET-1 ratio van de Nederlandse grootbanken.

Valutarisico

Er ontstaat geen valutarisico bij het sparen via Resurs bank in Zweden.

Aangezien de valuta in Zweden de Zweedse Kroon is zou je verwachten dat er een valutarisico ontstaat bij het sparen in Zweden. Dit is sinds begin 2024 echter niet meer het geval, als je spaart via Raisin in Zweden. Je spaarrekening bij Resurs wordt gewoon aangehouden in euro’s. Bij het sparen zelf ontstaat dus geen valutarisico. Mocht Resurs failliet gaan, dan zal het Zweedse depositogarantiestelsel je spaargeld aan jou uitbetalen. Voorheen betaalde het Zweedse depositogarantiestelsel jou dan in Zweedse Kronen uit. Echter, sinds begin 2024 heeft Zweden dit gewijzigd en betaalt het spaargeld dat in euro’s wordt aangehouden ook in euro’s uit. Er ontstaat dus geen valutarisico meer. Deze informatie is ook terug te vinden in het productinformatieblad van Resurs op de website van Raisin (onder knop details bekijken).

Resurs Bank ervaringen

Helaas kunnen wij nog geen ervaringen van spaarders bij Resurs vinden, die via Raisin sparen.

Wel zijn er behoorlijk veel ervaringen van directe klanten bij Resurs te vinden. Via trustpilot krijgt Resurs Zweden een 3,5 uit 5 als beoordeling (april 2025). Resurs Denemarken krijgt een 3,1 uit 5 als beoordeling (april 2025). De reviews komen voornamelijk van klanten die een lening of creditcard bij Resurs aangegaan zijn.

Conclusie Resurs Bank bank review

Onze conclusie van deze Resurs bank review is dat sparen via de bank betrouwbaar en veilig is. De bank staat onder het toezicht van de Zweedse autoriteiten, heeft een prima CET-1 ratio en je spaargeld is gedekt onder het Zweedse depositogarantiestelsel. Het enige echte risico dat wij zien is dat zowel Resurs failliet gaat, als het Zweedse depositogarantiestelsel. Echter is de kans hierop niet zo groot met de AAA kredietrating van Zweden als land.

Let op: vorm altijd je eigen mening en maak zelf zorgvuldige afwegingen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

Voordelen

  • Hoge variabele en deposito spaarrente
  • Tot 1.050.000 SEK gegarandeerd via het Zweedse depositogarantiestelsel
  • Zweden heeft een AAA kredietrating (hetzelfde als Nederland)
  • Geen valutarisico
  • Geen bronbelasting
  • Makkelijk switchen naar een andere bank binnen Raisin
  • De ervaringen van directe klanten met de Resurs bank zijn prima

Nadelen

  • Het risico van sparen via Resurs schatten wij hoger in vergeleken met de Nederlandse grootbanken. Redenen hiervoor zijn:
    • Kredietrating BBB- van Resurs. Dit is lager als de kredietratings van de Nederlandse grootbanken
    • CET-1 ratio 13,9% (dit is aan de lage kant vergeleken met Nederlandse grootbanken)
    • T.o.v. de Nederlandse grootbanken is het een kleine bank.

Overige

Wat vond jij van deze Resurs Bank review? Wat zijn jouw ervaringen met Resurs Bank? Of heb je een vraag rondom Resurs Bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.