Klarna bank review: Is Klarna bank betrouwbaar en veilig?
De Klarna bank biedt een zeer aantrekkelijke variabele en deposito rente aan via het Raisin spaarplatform. In deze Klarna bank review, leggen we je van alles uit over de bank. We leggen je uit wat voor type bank Klarna is, hoe ze geld verdienen, de klant ervaringen en is de Klarna bank betrouwbaar en veilig? Lees dus snel verder.
Klarna bank
Klarna bestaat sinds 2005 en staat als fintech (financiële technologie) bedrijf bekend om hun online financiële diensten. De financiële dienst waar ze groot mee zijn geworden is het “koop nu, betaal later” principe. Voor het “koop nu, betaal later” principe hebben ze een innovatieve technologie ontwikkeld die makkelijk geïntegreerd kan worden bij online en fysieke winkels. Ondertussen gebruiken meer dan 400.000 (web) winkels deze dienst. Je kunt ze tegen komen bij bijvoorbeeld: Ikea, H&M, Nike, Expedia group, Media Markt en nog veel meer andere grote winkelketens.
Klarna heeft zich sinds 2005 ontwikkeld tot een enorme onderneming. Zo hadden ze in 2022 meer als 5000 werknemers in dienst en hadden ze een totale omzet in 2022 van 1,6 miljard Euro.
Sinds 2021 is Klarna actief op het Raisin platform met de Klarna bank. Het spaargeld dat gestald staat op de Klarna bank kunnen ze vervolgens weer gebruiken om hun “koop nu, betaal later” principe mee te financieren.
Hoe verdient Klarna bank geld?
Het is belangrijk om te weten waar jouw spaargeld voor gebruikt wordt. Daarom beantwoorden we de vraag: hoe verdient Klarna geld?
Klarna ontvangt geld van de winkelketens (bijvoorbeeld H&M of Zara) die gebruik maken van de “Betaal later” dienst. Deze dienst levert de winkelketens namelijk meer bestellingen op.
Hiernaast verdient Klarna geld met boetes, wanneer klanten toch te laat betalen. In principe is de betaaldienst namelijk gratis (zolang je binnen 30 dagen betaald). Maar betaal je later dan ontvangt Klarna een boetebedrag.
Jouw spaargeld bij de Klarna bank wordt dus gebruikt om dit “koop nu, betaal later” principe mee te financieren. Natuurlijk heeft achteraf betalen ook een aantal voordelen zoals: je betaalt pas als je het product ontvangen hebt en je kunt het product controleren voordat je betaald. Maar ons inziens wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Wij zijn dan ook geen voorstander van het “koop nu, betaal later” principe en hebben liever niet dat ons spaargeld dit principe support.
Wie zijn de aandeelhouders van Klarna?
Klarna is niet beursgenoteerd. Op de website van Klarna zijn de investeerders te vinden dit zijn: Klarna-founders, Klarna-werknemers, Sequoia, Hearland, Permira, Chrysalis Investments, Softbank, Dragoneer, Silver Lake, Commonwealth Bank of Australia, Funds and accounts managed by blackrock, GIC.
Huidige spaarrente Klarna bank
Op het moment van schrijven (05-01-24) is de variabele spaarrente, via Raisin, bij Klarna 3,25% per jaar (effectieve rente 3,29% per jaar door uitbetaling per kwartaal). De rente op een 1-jarig deposito is, via Raisin, 3,76% per jaar. Check voor de laatste rentestand altijd even de website van Raisin voor de meest actuele rente.
Klarna bank betrouwbaar en veilig?
Ja, ons inziens is de Klarna bank betrouwbaar en veilig. Op dit moment kunnen wij geen reden vinden waarom we dit in twijfel zouden trekken. De bank heeft namelijk een Zweedse bankvergunning en valt daarmee onder het strenge toezicht van de Zweedse financiële autoriteiten. Met deze bankvergunning valt je spaarrekening ook onder het Zweedse depositogarantiestelsel. Onder dit garantiestelsel is dus tot circa 100.000 euro (uitbetaald in Zweedse Kronen) gegarandeerd.
Mocht de Klarna bank dus failliet gaan (dit kan met iedere bank gebeuren), dan wordt dus jouw spaargeld (tot 100.000 euro) terugbetaald door de Zweedse overheid. Hierdoor is dit dus eigenlijk geen risico meer.
De Zweedse overheid kan echter ook failliet gaan (net als andere overheid). Zweden heeft, net als Nederland, een AAA-kredietwaardigheid. AAA staat voor “uitmuntende kwaliteit”, het risico dat de Zweedse overheid het depositogarantiestelsel niet meer kan betalen is dus erg klein. Sparen in Zweden is dus in principe net zo veilig als sparen via een Nederlandse grootbank.
Dit is geen financieel advies. Het is altijd belangrijk je eigen afwegingen en keuzes te maken.
Tip: Lees het productinformatieblad op deze pagina van Raisin door (onder knop details bekijken). Hierop staan de risico’s van het Klarna spaarproduct uitgebreid beschreven en zo weet je duidelijk wat je afsluit.
Wil je weten of Raisin betrouwbaar en veilig is? Check dan onze Raisin review hier.
CET-1 ratio
In het kwartaalverslag van Q3 (2023) hebben wij het meest recente CET-1 ratio gevonden (op het moment van schrijven van dit artikel, 05-01-2024). De Klarna bank heeft een CET-1 ratio van 16,6% en de Klarna holding heeft een CET-1 ratio van 19,9%. Het CET-1 ratio zegt iets over de verhouding eigen vermogen en uitstaande kredieten. Dit ratio geeft dus de verhouding weer tussen hoeveel risico de bank neemt ten opzicht van hoeveel geld ze hebben. Dit zegt dus iets over de betrouwbaarheid en veiligheid van de bank.
Check ter vergelijking hier de CET-1 ratio’s van de Nederlandse grootbanken.
Kredietrating Klarna
Klarna en daarmee de Klarna bank heeft een kredietrating van BBB-/A-3 van S&P global gekregen. BBB staat over het algemeen voor “aanvaardbare kwaliteit”.
Check ter vergelijking hier de kredietratings van de Nederlandse grootbanken. Gemiddeld hebben deze een A kredietrating.
Ter vergelijking de kredietratings van andere banken op het raisin platform: Nordax bank een BBB-rating, Orange group een BBB-rating, Distingo bank een A rating.
Valutarisico
Je spaartegoeden worden bij de Klarna bank gewoon in euro’s aangehouden. Er ontstaat dus geen direct valutarisico. Mocht de bank echter failliet gaan (kan in theorie altijd gebeuren), dan ontstaat er ook geen valutarisico (sinds begin 2024). Het Zweedse depositogarantiestelsel betaald jouw rekening die in euro’s wordt aangehouden, namelijk ook gewoon uit in euro’s uit. Voor 2024 was dit anders, toen betaalde het depositogarantiestelsel van Zweden uit in kronen en ontstond er dus wel een valutarisico. Je zou dan namelijk Zweedse kronen weer terug moeten wisselen naar euro’s, dit kost transactiekosten en er kunnen koersverschillen ontstaan. Gelukkig is dit niet meer het geval, erg slim van Zweden om op deze manier het voor buitenlandse spaarders aantrekkelijker te maken.
Klarna bank ervaringen
Op het internet zijn geen specifieke ervaringen te vinden van de Klarna bank (via Raisin). Wel zijn er circa 200.000 reviews te vinden over Klarna zelf. Deze ervaringen gaan dan ook vooral over het “koop nu, betaal later” product. Het grootste deel van de mensen is positief over het bedrijf (69% geeft 5 sterren). De gemiddelde beoordeling is een 3,9 (op moment van schrijven 05-01-2024).
Mensen zijn vooral positief over de service, Klarna probeert mee te denken als er iets niet helemaal goed gaat (pakketje niet ontvangen of retour verzonden). Ook vinden mensen de extra zekerheid en bescherming fijn, zo weten ze zeker dat het pakketje goed binnenkomt en ze niet opgelicht worden.
Toch zijn er ook een aantal negatieve reviews over het betaalsysteem. Zo wachten mensen lang op terugbetalingen, zijn mensen het niet eens met geld dat wordt afgeschreven en is de communicatie soms niet goed. Kijkend naar de ervaringen probeert Klarna wel altijd op de reviews te reageren en het alsnog op te lossen.
Conclusie Klarna bank review
Uit deze Klarna bank review komt naar voren dat de Klarna bank veilig en betrouwbaar lijkt. Ze hebben een Zweedse bankvergunning en staan daarmee onder het strenge toezicht van de Zweedse toezichthouder. Daarnaast zijn de kredietrating en CET-1 ratio (naar onze mening) niet van allerhoogste kwaliteit, maar ook niet verontrustend. Mocht de Klarna bank toch failliet gaan (kan altijd gebeuren), dan is je spaargeld (tot circa 100.000 euro) gedekt onder het Zweedse depositogarantiestelsel. Bij het uitbetalen van het Zweedse depositogarantiestelsel ontstaat tegenwoordig ook geen valutarisico meer.
Zweden heeft een AAA-kredietrating en de kans dat het land zijn depositogarantiestelsel niet meer kan betalen is dus enorm klein. Sparen in Zweden is dus qua veiligheid vergelijkbaar met sparen in Nederland (Nederland heeft ook een AAA-rating).
Oftewel Klarna bank heeft dus een mooie spaarrente voor een erg beperkt risico. Het is echter wel belangrijk om voor jezelf te bepalen of je bij wil dragen aan het “koop nu, betaal later” principe van Klarna. Want dit is wel het principe waar jouw spaargeld waarschijnlijk voor gebruikt wordt.
Let op, dit is geen financieel advies, maak altijd je eigen afwegingen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.
Overige
Ontwikkelfinancieel tips:
- Neem het productinformatieblad van het Klarna spaarproduct door, hierop staan de risico’s duidelijk vermeld. Zo weet je goed wat je afsluit. Dit productinformatieblad kun je vinden op deze pagina van Raisin (onder de knop details bekijken).
- Vind je het moeilijk om een partnerbank te kiezen? Check dan ons stappenplan om tot een goed onderbouwde keuze te komen.
- Wil je meer weten over het aanmeldproces van Raisin? Wij hebben stap voor stap beschreven hoe het aanmeldproces bij ons verlopen is.
Wat vond jij van deze Klarna bank review? Wat zijn jouw ervaringen met de Klarna bank? Of heb je een vraag rondom de Klarna bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.
0 reacties