HoistSparen review: Is HoistSparen betrouwbaar en veilig?

Hoistsparen biedt een aantrekkelijke spaarrente aan in Zweden (via Raisin). Helemaal als je het vergelijkt met de huidige rente’s bij de grote Nederlandse banken. Voordat jij kiest om bij Hoistsparen te gaan sparen, wil je natuurlijk alles weten over dit bedrijf weten. In deze HoistSparen review vertellen we je alles wat je moet weten van dit bedrijf. Bijvoorbeeld: Is HoistSparen betrouwbaar? Lees snel verder!

HoistSparen (Zweden)

HoistSparen is het spaarmerk van het Zweedse moederbedrijf HoistFinance. Ze bieden spaarrekeningen aan in verschillend Europese landen (Zweden, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Polen). Het overkoepelende bedrijf achter HoistSparen is dus HoistFinance. HoistFinance is een Zweeds bedrijf dat sinds 1994 bestaat. Sinds die tijd zijn ze behoorlijk gegroeid. Ze zijn momenteel actief in 13 Europese landen en hebben 1300 medewerkers in dienst.

HoistFinance heeft zicht gespecialiseerd in de schuldafwikkeling van particulieren en kleine bedrijven. Ze kopen niet-renderende leningen op. Niet-renderende leningen zijn leningen, die niet of te laat betaald worden. Vervolgens proberen ze ervoor te zorgen dat deze leningen alsnog afgelost wordt (of zo veel mogelijk), bijvoorbeeld door een regeling met een aflossingsplan of een schuldsaneringstraject. Op hun website geven ze aan altijd te streven naar duurzame aflossingsplannen, die bijdragen aan een gezond en inclusief financieel ecosysteem. Wij vragen ons echter wel af hoe dit in de praktijk gaat, we kunnen ons zo voorstellen dat als de nette/lieve manier niet werkt, ze op dwingendere methodes zullen overstappen.

Waar verdient HoistFinance geld mee?

Ze kopen niet-renderende leningen op van banken/bedrijven. Deze leningen kunnen ze waarschijnlijk voor een relatief lage prijs kopen, omdat banken/bedrijven niet zitten te wachten op niet/slecht betalende klanten. Als ze vervolgens met aflossingsplannen of een schuldsaneringstraject het voor elkaar krijgen dat de lening alsnog afbetaald wordt, zullen ze hun winst maken. Een voorbeeld: Bank A heeft een lening van 100.000 euro openstaan bij een klant, maar de klant betaalt deze lening niet af. Vervolgens wil Bank A van deze lening af en verkoopt deze aan HoistFinance voor 30.000 euro. Als HoistFinance via een aflossingsplan deze 100.000 euro toch weet te ontvangen, dan maken ze winst. Het zal echter soms ook voorkomen dat de lening niet afbetaald wordt, ze krijgen bijvoorbeeld maar 20.000 euro van de 100.000 euro terug, dan maken ze verlies op de lening. In dit spel zijn ze als bedrijf dus gespecialiseerd en kunnen door jarenlange ervaring deze risico’s goed inschatten (Let op de bedragen zijn ter illustratie, wij weten niet wat de marges zijn).

Om deze leningen op te kopen, hebben ze natuurlijk veel geld nodig. Dit is waar het spaar onderdeel, HoistSparen, om de hoek komt kijken. Met het spaargeld dat jij via Raisin bij HoistSparen stalt kunnen ze dit financieren voor een relatief lage rente. De rente die ze aan jou moeten betalen is namelijk lager, dan de rente die ze zouden moeten betalen als ze een lening afsluiten bij bijvoorbeeld een andere bank.

Wie zijn de aandeelhouders van HoistFinance?

Sinds 2015 is HoistFinance genoteerd aan de Nasdaq in Stockholm. Het is dus een beursgenoteerd bedrijf met veel verschillende aandeelhouders. Er zijn echter wel een aantal groot aandeelhouders, die samen een behoorlijke vinger in de pap hebben. De 10 grootste aandeelhouders zijn:

  1. Per Arwidsson with related parties (20,8%)
  2. Erik Selin (19,9%)
  3. Avanza Pension (9,4%)
  4. Jofam (5,9%)
  5. Svea Bank AB (5,1%)
  6. Blackrock (4,7%)
  7. Nordnet Pension Insurance (2,8%)
  8. Dimensional Fund Advisors (1,9%)
  9. Handelsbanken Fonder (1,0%)
  10. Arbona AB (0,9%)

Je ziet dus dat een groot deel van de aandelen in handen is van Per Arwidsson en Erik Selin (beide Zweedse vastgoedondernemers).

Spaarrente

Sparen bij HoistSparen kan alleen via het spaarplatform van Raisin. De huidige spaarrente bij Hoistsparen op een variabele rekening is 3,2% (augustus 2024). Op een depositospaarrekening is de rente 3,4% tot 3,0% (augustus 2024), afhankelijk van hoe lang je het deposito vast legt. Check voordat je een spaarrekening opent altijd even de meest recente rente bij Raisin.

Is Hoistsparen betrouwbaar en veilig?

Ja, na deze HoistSparen review is onze mening dat HoistSparen betrouwbaar en veilig is. Het verdienmodel van de vermogensbeheerder is logisch, de kredietrating en het CET-1 ratio zijn prima (kunnen beter als je het met de Nederlandse grootbanken vergelijkt). Ook staat HoistSparen onder het strenge toezicht van de Zweeds Financiële Autoriteiten. Het kan echter altijd gebeuren dat een bank failliet gaat, dit risico bestaat altijd (kijk maar naar de kredietcrisis in 2007/2008). Mocht dit gebeuren dan is je spaargeld gedekt onder het Zweedse depositogarantiestelsel (tot 85.000 euro). Door dit depositogarantiestelsel is het risico dat de bank failliet gaat dus afgedekt. Het enige risico dat wij nog zien is dat het Zweedse depositogarantiestelsel failliet gaat en Zweden haar spaarders niet meer kan terugbetalen. Zweden heeft als land echter een AAA kredietrating. Dit betekent dat het land een uitstekende kredietwaardigheid heeft en de kans dat het land failliet gaat minimaal is. Ter vergelijking Nederland heeft ook een AAA kredietrating, bij sparen in Nederland is dit risico dus vergelijkbaar. Samenvattend zijn wij er dus van overtuigd dat sparen via HoistSparen betrouwbaar en veilig is, de risico’s zijn door het depositogarantiestelsel minimaal.

Wij raden je aan het productinformatieblad van Hoistsparen op de website van Raisin (onder knop details bekijken) goed door te nemen. Hierin staat overzichtelijk vermeld wat de risico’s van het spaarproduct zijn, zodat jij goed je eigen afweging kan maken.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid van Raisin? Wij hebben een uitgebreide Raisin review geschreven waarin we dieper ingaan op de vraag: Is Raisin betrouwbaar en veilig?

Krediet rating

De lange termijn kredietrating van HoistSparen (HoistFinance) is volgens Moody’s Baa3 met een positieve outlook (28-11-23). Dit staat gelijk aan BBB- bij de kredietratings bedrijven S&P of Fitch.

BBB staat voor voldoende kredietwaardigheid. Check hier ter vergelijking de kredietratings van de Nederlandse grootbanken.

CET-1 ratio

Het CET-1 ratio van HoistSparen (HoistFinance) is 13,98% (31-12-2023).

Het CET-1 ratio geeft de verhouding weer tussen het kernkapitaal (eigen vermogen) van de bank en de risicogewogen activa.  Oftewel hoeveel risico neemt de bank in zijn bedrijfsvoering. Check hier ter vergelijking de CET-1 ratio’s van de Nederlandse grootbanken.

Depositogarantiestelsel

Het Zweedse depositogarantiestelsel dekt 205,964 miljard euro (31/12/22) aan Zweedse spaartegoeden en het garantiefonds bevat 4,080 miljard euro (31/12/22) aan middelen. Dit komt neer op een verhouding van 1,98%. Wil je meer weten over hoe het depositogarantiestelsel precies werkt? Wij hebben een artikel geschreven over de precieze werking van het depositogarantiestelsel en gaan hierbij ook dieper in op de details per land.

Valutarisico

Er ontstaat geen valutarisico bij het sparen via HoistSparen in Zweden.

Aangezien de valuta in Zweden de Zweedse Kroon is zou je verwachten dat er een valutarisico ontstaat bij het sparen in Zweden. Dit is sinds begin 2024 echter niet meer het geval, als je spaart via Raisin in Zweden. Je spaarrekening bij HoistSparen wordt gewoon aangehouden in euro’s bij HoistSparen. Bij het sparen zelf ontstaat dus geen valutarisico. Mocht HoistSparen failliet gaan, dan zal het Zweedse depositogarantiestelsel je spaargeld aan jou uitbetalen. Voorheen betaalde het Zweedse depositogarantiestelsel jou dan in Zweedse Kronen uit. Echter, sinds begin 2024 heeft Zweden dit gewijzigd en betaald het spaargeld dat in euro’s wordt aangehouden ook in euro’s uit. Er ontstaat dus geen valutarisico meer. Deze informatie is ook terug te vinden in het productinformatieblad van HoistSparen op de website van Raisin (onder knop details bekijken).

HoistSparen ervaringen

Er zijn helaas geen ervaringen van andere met HoistSparen te vinden. Wel zijn er wat ervaringen met HoistFinance te vinden over mensen die hun schulden moeten afbetalen. Deze zijn over het algemeen niet positief over HoistFinance. Met deurwaarders etc. probeert HoistFinance alsnog betaald te krijgen, dit is natuurlijk niet fijn voor de mensen zelf (helemaal niet als je geen geld hebt om schuld af te betalen). Echter gaat het hierbij ook om mensen die voor hun schuld al diverse herinneringen/aanmaningen gehad hebben en hun rekening dus al lange tijd niet betaald hebben. Wij vinden het dan ook lastig om een goed/eenduidig beeld te schetsen over de ervaringen met de werkwijze van HoistFinance.

Conclusie HoistSparen review

De conclusie van deze HoistSparen review is dat HoistSparen betrouwbaar en veilig is (naar onze mening). Ze staan onder streng toezicht van de Zweedse Financiële Autoriteiten en hebben prima financiële ratio’s. Maar nog belangrijk mocht de bank failliet gaan, dan betaald het Zweedse depositogarantiestelsel jouw spaargeld in euro’s aan je terug. Hierbij is dus een belangrijk risico afgedekt en er ontstaat geen valutarisico. Het enige theoretische risico dat wij zien is dat zowel HoistSparen, als de Zweedse overheid failliet gaat. In die situatie zou je je spaargeld kunnen verliezen. Met de AAA kredietrating van Zweden is deze kans echter minimaal. Wij bestempelen sparen via HoistSparen daarom dan ook als betrouwbaar. Het is alleen wel goed om voor jezelf na te gaan of je achter het verdienmodel van HoistSparen staat.

Let op: vorm altijd je eigen mening en maak zelf zorgvuldige afwegingen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

Overig

Ontwikkelfinancieel tips:

Wat vond jij van deze HoistSparen review? Wat zijn jouw ervaringen met HoistSparen? Of heb je een vraag rondom HoistSparen? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen!

2 Reacties

  1. Linda

    Hi,
    Dank voor de info!

    Klein foutje:
    ” Een voorbeeld: Bank A heeft een lening van 100.000 euro openstaan bij een klant, maar deze betaald niet. ”
    Betaalt is hier het juiste, niet betaald.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *