Aareal bank review: Is Aareal betrouwbaar en veilig?

Aareal biedt een aantrekkelijke 2-jarige depositorente aan via Raisin. Zo heb je een aantrekkelijk rente en loop je weinig risico, de bank valt namelijk onder het Duitse depositogarantiestelsel (AAA-rating). Voordat je een keuze maakt en een rekening opent wil je natuurlijk alles weten over de Aareal bank. In deze Aareal bank review vertellen we je alles wat je moet weten over de bank. We focussen in deze review op de vraag of Aareal bank betrouwbaar en veilig is? Veel leesplezier!

Over Aareal bank

Aareal bank is een internationale bank met zijn hoofdkantoor in Duitsland. De bank heeft is gespecialiseerd in de vastgoedsector en is een behoorlijk grote speler, die actief is in meer dan 20 landen (verspreid over Europa, Noord-Amerika en Azië/Pacific).

De geschiedenis van de Aareal bank gaat terug tot 1923. In 1923 werd de Deutsche Wohnstättenbank AG opgericht. De naam van de Deutsche Wohnstättenbank AG werd in 1926 verandert in Deutsche Bau- und Bodenbank. Zoals de naam doet vermoeden was de bank destijds ook al actief in de vastgoedsector. De instelling financierde bouw/woningbouw leningen, en nam succesvol deel aan meer als een miljoen door de overheid gefinancierde woningen. In 1979 behaalde de Deutsche Pfandbriefanstalt (opgericht in 1922) een meerderheidsbelang in de Deutsche Bau- und Bodenbank. In 1999 werden alle vastgoedactiviteiten van de Deutsche pfandbriefanstalt overgedragen aan de Deutsche Bau- und Bodenbank. De Deutsche Bau- und Bodenbank gaat vervolgens na een opsplitsing in 2002 weer zelfstandig door het leven als Aareal bank. De wortels van de Aareal bank zijn dus nauw verbonden met de Duitse woningbouwsector. Ongeveer 30 jaar gelden zijn ze gaan uitbreiden in de internationale commerciële vastgoedfinanciering, waarmee ze zich ontwikkeld hebben tot een internationale speler in de vastgoedwereld.

Waar verdient Aareal geld mee?

Aareal verdient haar geld in 3 verschillende segmenten: vastgoedfinanciering, digitale oplossingen en Aäron. De vastgoedfinanciering spreekt voor zich, in deze tak financieren ze kantoren, hotels, logistieke hubs, winkelcentra en woningen. Daarnaast beheren ze commercieel vastgoed. Met het segment digitale oplossingen en dochterbedrijf Aäron ontwikkelen ze softwareoplossingen en digitale producten gefocust op de vastgoedsector. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan digitale software voor betalings- en verwerkingsprocessen in het vastgoed.

Het overgrote deel van de inkomsten en winst komt echter vanuit de traditionele activiteit van Aareal: vastgoed financiering.

Waarschijnlijk zal jouw spaargeld (dat je via Raisin bij Aareal stalt) gebruikt worden om vastgoed mee te financieren. Aareal geeft jouw rente op je spaargeld, maar vraagt natuurlijk ook rente op geld dat ze uitlenen. Het verschil tussen de rente op jouw spaargeld en de rente op de lening, zijn inkomsten voor Aareal. Hiermee kunnen ze met jouw spaargeld dus weer extra leningen uit zetten en dus weer extra geld verdienen.

Wie zijn de aandeelhouders?

Vanaf 2002 tot 2023 is de Aareal bank een beursgenoteerd bedrijf geweest. Vanaf 2023 is de Aareal bank, na een publiek overnamebod, overgenomen door Atlantic BidCo GmbH. Atlantic BidCo GmbH trekt dus aan de touwtjes binnen de Aareal bank. Achter dit bedrijf zitten vervolgens weer 4 private equity/investeringsfondsen. Deze fondsen zijn Advent International (Amerikaans private equity fonds), Centerbridge Partners (Amerikaans private equity fonds), CPP Investments (Canadees pensioen fonds) en Goldman Sachs funds (fonds van de zakenbank). 

Spaarrente Aareal

Aareal biedt via Raisin geen variabele spaarrekening aan. Wel bieden ze een depositorekening aan van minimaal 2 jaar. De spaarrente op een 2 of 3-jarig deposito is 2,8% (september 2024). Op een 4-jarige deposito krijg je 2,9% en op een 5-jarige deposito 3,25%. Het is dus aan jou om na te denken of je (een deel van) je spaargeld voor minimaal 2 jaar vast wil zetten. Je moet het spaargeld natuurlijk voor zo een lange tijd kunnen missen. En het is belangrijk te beseffen dat de spaarrente de komende jaren weer behoorlijk kan veranderen. Als hij de komende jaren weer flink gaat zaken, ben je blij dat je het voor een lange tijd hebt vastgezet. Maar als de spaarrente nog verder doorstijgt mis je wellicht enkele procenten rendement. De keus is aan jou.

Check altijd even de meest recente spaarrente van Aareal (het kan dat de rente die wij noemen verouderd is).

Is Aareal bank betrouwbaar en veilig?

Ja, in onze beleving is de Aareal bank betrouwbaar en veilig. Ze hebben een Duitse bankvergunning en staan daarmee onder strengt toezicht van de Duitse financiële autoriteiten. Ze hebben een prima CET-1 ratio en ook de kredietrating is oké (kan beter, helemaal als je het met de Nederlandse grootbanken vergelijkt), zie de volgende paragrafen voor meer info omtrent het CET-1 ratio en de kredietrating. Maar nog belangrijk, de Aareal bank valt met haar Duitse bankvergunning, onder het Duitse depositogarantiestelsel. Hiermee krijg je tot 100.000 euro spaargeld terug, mocht de Aareal bank failliet gaan. Je wil natuurlijk niet dat dit gebeurt, maar mocht de bank failliet gaan, is jouw risico dus afgedekt (tot 100.000 euro). Het enige risico dat wij zien is dat zowel de bank en het land (depositogarantiestelsel) failliet gaan. De kans dat een land (depositogarantiestelsel) failliet gaat, is erg klein, maar toch kan het gebeuren. Kijk maar naar IJsland in de kredietcrisis. Aareal bank valt onder het Duitse depositogarantiestelsel, Duitsland heeft een AAA-kredietrating. AAA staat voor uitmuntende kwaliteit (Nederland heeft ook een AAA-kredietrating) en de kans is dus uitermate klein dat Duitsland failliet gaat. Hiermee kan sparen bij de Aareal bank in onze beleving dus als betrouwbaar en veilig bestempeld worden.

Tip van ons: Neem het productinformatieblad van de Aareal bank goed door. Deze kun je vinden op deze pagina van Raisin (onder knop details bekijken). In dit productinformatieblad staan duidelijk de risico’s van het spaarproduct beschreven. Erg handig om je eigen afweging te kunnen maken.

Wil je meer weten over de betrouwbaarheid van Raisin? Wij hebben ons hier in de Raisin review uitgebreid in verdiept.

Krediet rating

De kredietrating van Aareal is BBB + (augustus 2024). De “outlook” is veranderd van negatief naar stabiel.

Ter vergelijking hier de kredietratings van de Nederlandse grootbanken. Gemiddeld hebben deze een A kredietrating.

CET-1 ratio

In de meeste recente publicatie van de jaarcijfers, blijkt dat het CET-1 ratio van de Aareal bank 19,4% is (31/12/23). Dit ratio zegt iets over de betrouwbaarheid van Aareal.

Check ter vergelijking hier de CET-1 ratio’s van de Nederlandse grootbanken.

Depositogarantiestelsel

Het Duitse depositogarantiefonds heeft 4,484 miljard euro (31/12/22) aan middelen en dit dekt 710,885 miljard euro (31/12/22) aan spaargeld. Wil je meer weten over de werking van het depositogarantiestelsel en hoeveel geld hier per land in zit? In ons artikel over het depositogarantiestelsel gaan wij hier dieper op in en geven we details per europees land.

Aareal bank ervaringen

Aareal is een vastgoed bank en biedt zelf geen particuliere spaarrekeningen aan (ze doen dit alleen via Raisin). Er zijn dus geen ervaringen van particulieren te vinden, die direct een spaarrekening bij Aareal hebben. Wij hebben ook gezocht tussen de Raisin ervaringen op Trustpilot, naar reviews die over Raisin en Aareal gaan. Ook hier zijn helaas geen ervaringen met Aareal te vinden. Geen nieuws is goed nieuws, denken wij dan maar.  Wel hebben we wat kunnen vinden over de ervaringen van de medewerkers van Aareal, deze zijn prima, ze krijgen een 3,6/5 van haar werknemers.

Conclusie Aareal bank review

Naar onze mening is sparen bij Aareal (via Raisin) betrouwbaar en veilig. Door de Duitse bankvergunning, staat de bank onder streng toezicht en ook de kredietrating en het CET-1 ratio zijn prima. Natuurlijk loop je altijd risico dat een bank failliet gaat (dit kan met iedere bank gebeuren), maar mocht dit gebeuren dan is je spaargeld via het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd (tot 100.000 euro). Naar onze mening is het enige risico dat het land failliet gaat. Duitsland heeft een enorme economie (4e van de wereld) en heeft een erg sterke reputatie. Daarnaast hebben ze een AAA kredietrating, dit is de beste rating die er is en betekent uitermate betrouwbaar. Nederland heeft ook een AAA kredietrating, je zou dus kunnen stellen dat sparen in Duitsland net zo veilig is als in Nederland. De kans dat Duitsland failliet gaat en haar depositogarantiestelsel niet meer kan betalen lijkt ons dus enorm klein. Echter kan een land altijd failliet gaan, vorm dus altijd je eigen mening en maak een zorgvuldig afweging.

Overig

Ontwikkelfinancieel tips:

Wat vond jij van deze Aareal bank review? Wat zijn jouw ervaringen met de Aareal bank? Of heb je een vraag rondom de Aareal bank? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen. We zijn erg benieuwd naar jouw mening/vragen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *